Companii

Electrolux revine pe crestere in trimestrul al doilea, raportand afaceri de 41 mil. euro

Electrolux revine pe crestere in trimestrul al doilea, raportand afaceri de 41 mil. euro

Electrolux a inaugurat in primavara o noua linie de productie de aragazuri la Satu Mare

02.08.2007, 19:08 19

Compania Electrolux Romania, divizia locala a producatorului suedez de electrocasnice Electrolux, a raportat o cifra de afaceri de 73,6 milioane de euro in primul semestru, in crestere cu aproape 11% fata de cifra de afaceri de 66,5 milioane de euro inregistrata in primele sase luni din 2006.
In trimestrul doi compania a inregistrat o crestere de 14% a cifrei de afaceri, pana la 41 mil. euro, recuperand astfel scaderea de 3% raportata in primele trei luni, cand afacerile inregistrate erau de 32,6 milioane de euro.
"Cred ca ritmul de crestere al primului semestru se va pastra pana la sfarsitul anului, in urma investitiilor realizate. Rezultatele financiare anuntate de Electrolux Romania sunt in concordanta cu obiectivele stabilite la nivelul grupului pentru anul in curs", a declarat pentru ZF Carmen Georgescu, director de marketing al Electrolux.
In cazul in care compania mentine ritmul de crestere al vanzarilor pe intreg parcursul anului afacerile grupului suedez ar putea ajunge la aproximativ 156 de milioane de euro in 2007.
In exercitiul financiar precedent compania a inregistrat prima scadere a afacerilor, de aproape 7%, pana la 141 de milioane de euro.
Incetinirea afacerilor a fost corelata de reprezentantii Electrolux cu tendinta generala a pietei de electronice si electrocasnice, care scazut in urma boom-ului adus de creditele de consum acordate in perioada 2003-2004. Acelasi fenomen a fost observat, potrivit Electrolux, si in alte piete, precum cea din Ungaria, unde grupul detine facilitati de productie de frigidere si aspiratoare.
"Boom-ul pe care l-am inregistrat in 2003-2004 pe piata electrocasnicelor a avut loc mult mai devreme pe piata ungara, ceea ce inseamna ca avem o intarziere de aproximativ doi ani", a spus Georgescu.
Bugetul de investitii al companiei pentru primele sase luni a insumat fonduri de 900.000 de euro care au fost directionate catre introducerea si dezvoltarea de tehnologii noi si reorganizarea sistemului de management, in principal prin introducerea programului EMS (Electrolux Manufacturing Systems).
Compania a mai investit anul trecut 4,2 milioane de euro, din care 1,2 milioane au fost alocate dezvoltarii de produse noi, precum linia de aragazuri lansata in primavara sub brandurile Electrolux si Zanussi.
Investitiile totale de la preluarea fabricii in 1997 au fost estimate la mai mult de 27 de milioane de euro.
Unitatea de la Satu Mare, unde Electrolux produce aragazuri, are o suprafata totala de 52.000 de metri patrati si in primul semestru a avut un numar total de 1.727 de angajati. Productia este exportata in principal in tari precum Germania, Franta, Rusia, Irlanda, Portugalia si in tarile scandinave.
Electrolux este al doilea producator mondial de electrocasnice, cu vanzari de peste 40 de milioane de articole pe an. Compania are 42 de fabrici la nivel mondial, dintre care 24 sunt localizate in Europa.
Electrolux a inregistrat in primul semestru al acestui an vanzari de 5,53 de miliarde de euro si venituri de 112,4 milioane de euro.
Electrolux este al doilea producator de electrocasnice din Romania, concurand indeaproape cu producatorul de frigidere Arctic Gaesti.
Arctic a consemnat in primele sase luni o cifra de afaceri de 99 de milioane de euro, cu 24% mai mare decat in intervalul similar din 2006, in urma inregistrarii unui volum total de vanzari, pe piata interna si la export, de 691.000 de unitati.


Electrolux in cifre

Afaceri de 73,6 mil. euro in primul semestru, in crestere cu 11%
Investitii totale estimate la peste 27 de mil. euro
1.727 angajati la 30 iunie 2007
52.000 de metri patrati, suprafata fabricii de aragazuri de la Satu Mare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO