Companii

Electroputere creste, dar sub asteptari, spun managerii companiei

02.06.2004, 00:00 21

Producatorul de motoare electrice si aparatura de inalta tensiune Electroputere Craiova a inregistrat o crestere usoara a cifrei de afaceri si a revenit pe profit in primul trimestru al acestui an. Ascensiunea celor doi indicatori este, totusi, sub asteptari, apreciaza managementul companiei.
Cifra de afaceri a ajuns la 461 de miliarde de lei (11,5 mil.euro), fata de 385 de miliarde de lei in aceeasi perioada a exercitiului precedent (11 mil.euro).
Profitul net s-a ridicat la 25 de miliarde de lei (625.000 euro), comparativ cu o pierdere de 14 miliarde (400.000 euro) la sfarsitul primului trimestru al anului trecut.
"Intr-adevar, cifra de afaceri a crescut, dar noi nu suntem foarte multumiti de aceasta crestere, avand in vedere ca avem un obiectiv anual pentru vanzari) de 2.100 de miliarde de lei (52,5 mil.euro - n.red)", a spus Cornel Mondea, directorul Electroputere Craiova.
Anul trecut, compania a realizat o cifra de afaceri de 1.900 de miliarde de lei (50 mil.euro).
"Unele produse au un ciclu de fabricatie mai lung, de un an si jumatate, si acesta este unul din motivele cresterii cifrei de afaceri pe primul trimestreu al acestui an. Tot din acest motiv apar fluctuatii mari intre cifrele de afaceri trimestriale ale firmei", a adaugat el.
Electroputere Craiova are 3.830 de angajati.
  Compania a reusit sa treaca pe profit la finalul celui de-al treilea trimestru al anului trecut, dupa aproape trei ani de pierderi.
Electroputere a intrat anul trecut pe piata americana de motoare electrice si Mondea spune ca vanzarile pe aceasta piata sunt in crestere.
"Ponderea exporturilor in total productie a crescut in ultimul an ajungand la circa 50%. Cel mai mult exportam in Grecia, dar si in Egipt  si Siria", a adaugat el.
Pe piata Greciei compania vinde in principal transformatoare electrice.
Electroputere este compusa din patru fabrici: de transformatoare, locomotive, motoare electrice si aparataj de inalta tensiune.
Compania mai are in derulare un contract incheiat cu General Motors pentru reabilitarea a 57 de locomotive pentru SN CFR Calatori, colaborare in care este implicata si compania japoneza Mitsui & Co. Ltd. Programul de modernizare a locomotivelor urmeaza sa fie finalizat pana in 2005.
'Valoarea totala a contractului este de circa 100 de milioane de dolari, din care noua ne revin 21 de milioane de dolari", a mai spus Mondea.
La modernizarea locomotivelor, General Motors va contribui cu componentele interne si tehnologia iar Electroputere Craiova cu lucrarile efective de imbunatatire.
Contractul General Motors - CFR Calatori a revitalizat divizia de locomotive a Electroputere. Compania nu a mai produs nici o locomotiva de la inceputul anilor '90, cea mai mare parte a vanzarilor reprezentandu-le transformatoarele electrice.
Principalul actionar al Electroputere este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), fosta APAPS, care detine 62,5% din actiuni.
Cel mai important actionar minoritar al companiei este fondul de investitii Broadhurst, care detine aproape 6% din actiuni.
Compania a fost scoasa la privatizare si au fost primite mai multe scrisori de intentie dar nici una nu a vizat preluarea integrala a companiei.
Compania americana General Motors a depus anul trecut o scrisoare de intentie  in care isi afirma disponibilitatea de a prelua fabrica de locomotive a Electroputere.
"Compania trebuie vanduta integral nu numai anumite divizii. Din acest motiv nici oferta  General Motors  si nici cea a Siemens nu au fost acceptate", a mai spus Mondea.
Electroputere a fost scoasa la privatizare pentru prima data la finalul anului 2001, insa la termenul limita de depunere a ofertelor a fost inregistrata o singura participare, cea a unui consortiu format din General Motors Corporation si Karsdorfer  Eisenbahngesellshaft. Autoritatea pentru Privatizare a prelungit termenul de valabilitate a ofertei de pret pina in iunie 2002, iar ulterior pina in septembrie. Si de aceasta data, singura oferta a venit din partea aceluiasi consortiu si a fost considerata drept nesatisfacatoare de catre APAPS.
Actiunile Electropuitere sunt listate la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti. Luna trecuta pretul actiunilor a atins maximul istoric de 1.570 de lei pe actiune.
Ieri, pretul a fost de 1.480 de lei pe actiune, ceea ce inseamna o capitalizare de piata de circa 5,5 mil.$.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO