Companii

Eliminarea taxelor vamale tripleaza afacerile importatorului Jack Daniel's

Eliminarea taxelor vamale tripleaza afacerile importatorului Jack Daniel's

Petre Berciu, managing partner al BDG Import: Daca ne raportam la piata domestica, cele mai mari cresteri le-au avut brandurile companiei Brown Forman, respectiv Jack Daniel's, cu vanzari in crestere cu 73% si Finlandia cu o crestere de 600%.

16.04.2007, 21:10 50

Compania BDG, importatorul whisky-ului Jack Daniel's si al berii Corona, a inregistrat in primul trimestru din acest an o crestere de 72% a vanzarilor in volum fata de aceeasi perioada a anului trecut.
In aceeasi perioada, cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu 215%, reprezentantii BDG neprecizand valoarea exacta a vanzarilor. "Cresterea se datoreaza in principal repozitionarii preturilor la inceputul acestui an, continuitatii in aprovizionare a brandurilor traditionale (Corona, Budweiser, Evian, vinurile Baron Phillipe, Heinz) si faptului ca anul acesta varful de vanzare generat de apropierea Sarbatorilor de Paste s-a situat in luna martie si nu in aprilie ca anul trecut", a declarat Petre Berciu, managing partner al BDG Import.
Potrivit reprezentantilor companiei, cele mai mari cresteri in primul trimestru le-au avut brandurile Corona (53%), Budweiser (176%), Evian (69%), dar si categoria vinurilor care a consemnat un ritm de crestere de aproape patru ori mai mare fata de 2006. Daca anul trecut importurile de bere Corona au fost destul de limitate cantitativ datorita taxelor vamale de 280%, in 2007 BDG isi propune sa vanda peste 1,2 milioane de sticle de bere Corona (sticle de 0,33 litri). Corona ar putea fi astfel unul dintre primele cinci branduri din portofoliul companiei in acest an .
"Daca ne raportam la piata domestica, cele mai mari cresteri le-au avut brandurile companiei Brown Forman, respectiv Jack Daniel's cu vanzari in crestere cu 73% si Finlandia cu o crestere de 600%", a mai spus Berciu. BDG Import a preluat in luna martie a anului trecut importul si distributia marcilor Jack Daniel's, Finlandia Vodka si Southern Comfort, detinute de Brown Forman, una dintre cele mai mari companii americane de pe piata vinului si a bauturilor spirtoase, cu vanzari anuale de 2,7 mld. dolari. "Aportul brandurilor Brown Forman din totalul vanzarilor BDG Import a fost de 61%", a mai spus Berciu.
Portofoliul companiei a fost extins in acest an prin introducerea brandului Cutty Sark, in categoria standard scotch whisky. Cutty Sark a fost importat pana in aprilie de compania Heinrig. Pana la introducerea acestei marci in portofoliu, BDG nu era prezent pe piata de scotch, categorie care acopera peste 75% din vanzarile de whisky. BDG este lider de piata pe categoria american whisky cu brandul Jack Daniel's, care detine, potrivit informatiilor companiei, o cota de 30% din piata totala de whisky.
BDG are in portofoliu numai produse premium, printre care se numara Corona Extra, Budweiser Budvar, Evian sau Heinz. Majoritatea acestor produse aveau taxe vamale, care au disparut in acest an, ceea ce a determinat o scadere a pretului cuprinsa intre 10 si 30%.
Spre exemplu, o sticla de Jack Daniel's de 0,7 litri costa 49,95 lei (pret fara TVA), incepand cu luna ianuarie a acestui an, fata de 84,2 lei, cat era anul trecut. Ca urmare a scaderilor de pret, piata de whisky ar putea ajunge in acest an la 3,7 milioane de litri, cu peste 30% mai mult fata de 2006, in conditiile in care anii trecuti ritmul de crestere era de 10-15% anual.
Valoric, piata va creste cu maxim 10-15%, pana la 45 de milioane de euro. BDG a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de circa 12 mil. euro si un profit de un milion de euro, potrivit rezultatelor preliminare, in timp ce in acest an cifra de afaceri se va plasa intre 15-20 de milioane de euro, iar profitul va fi cel putin egal cu cel din 2006, potrivit informatiilor anterioare ale reprezentantilor companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO