Energie

Administratorul judiciar al Hidroelectrica: Toţi îşi încordează acum muşchii dar 10 ani au stat ca mieluşeii

Administratorul judiciar al Hidroelectrica: Toţi îşi încordează acum muşchii dar 10 ani au stat ca mieluşeii

Autor: Adrian Cojocar

13.08.2012, 15:37 1694

Întrebat fiind în timpul unei conferinţe de presă desfăşurată la sediul Hidroelectrica de ce producătorul de energie a convenit cu mai multe firme să le vânda energia încă sub preţul de pe piaţa de energie (OPCOM), Remus Borza, reprezentantul firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a spus că preţurile au fost majorate în urma negocierilor cu mai multe zeci de procente şi că nu s-a putut mai mult.

"Toţi îşi încordează acum muşchii şi se cred lei dar în ultimii 10 ani au stat ca mieluşeii şi n-au făcut nimic", a spus Borza.

Hidroelectrica a convenit cu firme precum Electrocarbon Slatina şi Elsid Titu să le vândă energie la un preţ de circa 189 lei/MWh, inferior preţului actual de pe piaţa de energie, de circa 217 - 219 lei/MWh, însă în creştere de la circa 104 lei/MWh cât plăteau cele două firme înainte de renegociere. În cazul acestor contracte Borza a spus că implică o cantitate de energie nesemnificativă şi că instanţa de judecată obliga Hidroelectrica să le vândă energie la un preţ subvenţionat.

La finele săptămânii trecute Hidroelectrica a convenit cu ruşii de la Alro Slatina să le livreze energie până în anul 2018 la un preţ cuprins între 180 lei/MWh şi 205 lei/MWh, în creştere cu circa 50% faţă de nivelul anterior însă în continuare sub preţul de pe piaţa de energie din România.

Reprezentatul firmei Euro Insol a justificat preţul negociat cu Alro sub cel de pe piaţa OPCOM prin faptul că se aşteaptă ca aceasta să coboare în anii următori deoarece este alimentat în prezent de secetă care a paralizat producţia de energie din surse hidro şi a făcut ca preţul la energie să explodeze, la peste 80 euro/MWh, faţă de 47 de euro/MWh cât este la nivel european.

Electromagnetica va primi energie la un preţ de 198 de lei/MWh, contract ce va fi menţinut până la 31 martie 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO