Energie

Alin Ioaneş, Rombat: Condiţiile de eligibilitate pentru finanţarea unui proiect de producţie de baterii nu pot include crearea unui anumit număr de locuri de muncă

Conferinţa ZF Logistică, Transporturi & Automotive 2023

Alin Ioaneş, Rombat: Condiţiile de eligibilitate pentru...

Autor: Alex Ciutacu

10.04.2023, 15:43 148

Măsurile de finanţare prin care statul vrea să încurajeze dezvoltarea producţiei de baterii pe plan local nu ar trebui să impună crearea unui anumit număr de locuri de muncă, întrucât liniile de producţie sunt în mare parte automatizate, a explicat Alin Ioaneş, CEO Rombat, în conferinţa ZF Logistică, Transporturi & Automotive 2023.

„A fost o linie de finanţare în PNRR pentru baterii şi pentru litiu-ion, dar era şi o componentă care menţiona crearrea a 400 de locuri de muncă. După cum bine ştiţi, în zona aceasta liniile sunt destul de automaatizate, necesită un număr extrem de redus de oeratori. Ca urmare, la o investiţie semnificativă nu cred că e un reper numărul de locuri de muncă pe care îl creezi, pentru că nu vom putea să raportăm o astfel de tehnologie la numărul de operatori pe care îoi angajezi într-o astfel de linie”.

În ceea ce priveşte evoluţia pieţei şi a economiei în anul 2023, Ioaneş consideră că primul trimestru a fost unul bun, dar contextul crizelor suprapuse nu a luat încă sfârşit.

„Deşi primul trimestru a fost peste nivelul bugetat şi a fost într-o ecuaţie bună, cred că crizele suprapuse de anul trecut nu au luat sfârşit. Vom mai vedea efecte şi în următorul interval de timp, vedem într-un fel o încetinire în zona de after market, o schimbare a comportamentului consumatorilor, însă toate chestiunile acestea cred că sunt cumva normale în segmentul nostru de business, ţinând cont de mai multe circumstanţe”.

Ce a mai declarat în cadrul evenimentului:

  • Este foarte important să ne gândim la faptul că această tranziţie înspre electrificare necesită investiţii majore din partea producătorilor, nu suntem singuri, suntem în competiţie şi cu producători din alte continente, care nu au aceleaşi cerinţe din perspectiva legislaţiei, cerinţe care de multe ori poate sunt puţin exagerate dar fac diferenţa.
  • Mergem cu siguranţă în zona electrificării, dar cred că nu doar aceasta va fi soluţia finală, ci probabil va fi un cumul de soluţii de mobiliate care vor duce în final la un mix optim.
  • În momentul de faţă investim în jur de 10 milioane de euro în zona de retehnologizare pe actualele tehnologii, aducem o linie total automată pentru producţie, investim într-un parc fotovoltaic. Avem şi o capacitate de reciclare, suntem unul dintre producătorii care reciclează absolut tot ce pune pe piaţă şi oferim un model de economie circulară, şi vrem să facem această reciclare cu amprentă de carbon aproape zero. De aceea, investim într-o instalaţie de oxigen şi într-un parc fotovoltaic şi la Copşa Mică, unde avem capacităţile de reciclare. Totodată investim şi în zona de automatizare.
  • În funcţie de cum se vor mişca lucrurile, mai avem o altă componentă a bugetului de investiţii, în zona de electrificare, şi aici este o discuţie ulterioară legată de câţi bani vom aloca noi sau grupul din care facem parte, în coroborare cu fondurile pe care le putem accesa.
  • Noi avem o capacitate pe care vrem să o punem în funcţiune pentru a produce celule. Aceste celule pot fi utilizate atât pentru a realiza o baterie pentru un automobil electric, cât şi pentru a realiza produse în zona de stocare a energiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO