Energie

Anunţul Rusiei că este pregătită să îngheţe producţia de petrol dezgheaţă pieţele. Preţul aurului negru a urcat la maximul ultimului an, după ce barilul a explodat la 53 de dolari

Anunţul Rusiei că este pregătită să îngheţe...

Autor: Ştefan Stan

10.10.2016, 17:31 1209

Preţul petrolului a urcat luni la maximul ultimului an după ce după ce Rusia,  cel mai mare exportator de energie, a anunţat că este pregătită să adere la tratatul OPEC de limitare a producţiei de petrol fie cu o tăiere a producţiei, fie cu o plafonare, a spus preşedintele Vladimir Putin.

Preţul petrolului Brent a urcat la cel mai ridicat nivel din 12 octombrie 2015, la 53,22 dolari barilul, o creştere cu 1,29 de dolari faţă de nivelul de închidere de vineri.

”Rusia este gata să se alăture măsurilor OPEC pentru limitarea producţiei şi cere altor exportatori să facă acelaşi lucru”, a spus Putin luni în cadrul Congresului Energetic Mondial de la Istanbul. ”În situaţia de faţă, credem că o plafonare sau chiar o reducere a producţiei este singura decizie pentru a conserva stabilitatea în piaţa energetică globală”, a adăugat el.

Miniştri unora dintre cei mai mari producători de petrol la nivel mondial se întâlnesc în Turcia săptămâna aceasta pentru a discuta modul în care se poate opri supra-producţia care a dus la scăderea preţurilor.

Ţinta OPEC este să reducă producţia în jurul valorii de 32,5 – 33 mil. barili pe zi, faţă de producţia record actuală de 33,6 mil. barili pe zi.

Având în vedere că preţul barilului Brent, indicele de referinţă al industriei, se tranzacţionează la 53 de dolari barilul, sub jumătate din preţul de la jumătatea anului 2014, economii precul Arabia Saudită sau Rusia rămân sub presiune puternică.

Rusia ar prefera o îngheţare a producţiei la nivelul actual decât să reducă producţia, potrivit declaraţiilor ministrului energiei din Rusia Alexander Novak.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO