• Leu / EUR4.9477
  • Leu / GBP5.8810
  • Leu / USD4.7247
Energie

Avocaţii RTPR au câştigat în instanţă un proces iniţiat în urmă cu cinci ani de două societăţi din grupul RCS-RDS împotriva companiilor din zona de distribuţie a energiei electrice, în legătură cu regulile privind acordarea dreptului de concesiune

Avocaţii RTPR au câştigat în instanţă un proces iniţiat în urmă cu cinci ani de două societăţi din grupul RCS-RDS împotriva companiilor din zona de distribuţie a energiei electrice, în legătură cu regulile privind acordarea dreptului de concesiune

Autor: Roxana Rosu

14.05.2021, 09:00 145

Avocaţii RTPR au câştigat în instanţă un proces iniţiat în urmă cu cinci ani de două societăţi din grupul RCS-RDS împotriva companiilor din zona de distribuţie a energiei electrice, în legătură cu regulile privind acordarea dreptului de concesiune, RTPR reprezentând compania din distribuţie a Electrica în acest caz.

Soluţia definitivă pronunţată ICCJ a consfinţit conformitatea actualului sistem de distribuţie a energiei electrice, contestat de două societăţi din grupul RCS-RDS, cu legislaţia privind concurenţa.

Echipa RTPR a fost condusă de partenerul Valentin Berea, alături de  Alexandru Stănoiu, Counsel. Ei au arătat că actualul sistem de concesionare nu înlătură concurenţa şi nici nu înfrânge principiul libertăţii economice, particularitatea acestuia rezidând din faptul că manifestarea concurenţei are loc la momentul licitaţiei privind acordarea dreptului de concesiune a acestui serviciu de interes public, drept care, odată acordat, are un caracter exclusiv.

„Suntem bucuroşi că avem în sfârşit o soluţie definitivă în acest dosar în care adversarii ne-au ridicat probleme foarte interesante de contencios administrativ şi constituţional. În esenţă, problema de fond a vizat relaţia dintre modul de reglementare a serviciilor publice de interes general, aşa cum este distribuţia energiei electrice, şi principiile generale privind libera concurenţă şi libertatea economică. Deşi ca avocat de dreptul concurenţei sunt adeptul pieţelor concurenţiale, în acest caz este evident că monopolul natural conferit prin lege şi contractele de concesiune distribuitorilor de energie electrică nu este compatibil cu libera concurenţă”, a declarat Valentin Berea.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9477
Diferență: 0,0162
Ieri: 4.9469
Azi: 4.7247
Diferență: -0,4803
Ieri: 4.7475
Azi: 5.8810
Diferență: 1,2708
Ieri: 5.8072
Azi: 4.7380
Diferență: 0,2836
Ieri: 4.7246