Energie

O brad frumos, mai verde ca niciodată: Eolienele din Dobrogea, cea mai mare forţă din sistemul de producţie la această oră. România exportă masiv energie. Cel mai frumos cadou de Crăciun? Preţuri negative la energie

O brad frumos, mai verde ca niciodată: Eolienele din...

Autor: Roxana Petrescu

26.12.2023, 00:00 11032

În jurul orei 12, energia eoliană era cea mai mare forţă de producţie din sistemul energetic local, cu o pondere de peste28% din producţia de energie din RomâniaAproape 2.200 MW din cei 3.000 MW eolieni pe care îi are Româniainjectează energie în sistemiar pe fondul unui consum redus, România trimite peste graniţe peste 37% din tot ceea ceproduce. Parcurile solare îşi aduc şi ele contribuţia, cu o pondere de circa 6%, astfel că o treime din producţia de energie a României, în ziua de Crăciuneste 100% regenerabilă. 

Dar poate cel mai interesant impact al energiei verzi esteefectul asupra preţuluiPentru ziua de azi, la nivel european, pe mai multe pieţe sunt înregistrate preţuri foarte mici la energiearată platforma www.euenergy.liveAstfelpentruRomânia, preţul mediu spot pe MWh este de 4 euro, în Germania, energia s-a tranzacţionat pentru ziua de azi la 0 euro/MWh, iar în Austria s-a înregistrat un preţ negativ de minus 2,24 euro/MWh, arată datele de pe platformamenţionată.

 

În jurul orei 12, peste 28% din producţia de energie a României era generată de parcurile eoliene din Dobrogea, apoi centralele pe gaze asigurau 22% din producţie, în timp cecentrala nucleară de la Cernavodă livra 18% din producţia de energieHidroelectrica funcţiona doar cu 1.200 MW, ceea cereprezenta circa 15% din producţia de energieiar apoicentralele pe cărbuni completau cu 10% peisajul energetic local. Parcurile solare aveau şi ele o contribuţie semnificativă, de aproape 6%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO