Energie

Consumul de gaze a crescut cu 10% din cauza gerului. Jucătorii de profil au suplimentat importurile

Consumul de gaze a crescut cu 10% din cauza gerului. Jucătorii de profil au suplimentat importurile

Autor: Andreea Neferu

30.01.2012, 00:00 426

Temperaturile scăzute din ultimele zile au majorat consumul de gaze naturale cu circa 10%, determinându-i pe jucătorii din industria de profil să suplimenteze cantităţile de gaze din import.

Dacă până acum, în celelalte zile din ianuarie consumul de gaze naturale s-a ridicat la circa 59 de milioane de metri cubi în 24 de ore, în zilele din week-endul trecut consumul se preconiza să ajungă la 65 de milioane de metri cubi pe zi, potrivit Pro TV. Cu alte cuvinte, consumul a crescut cu circa 10% pe fondul temperaturilor mai scăzute.

Autorităţile şi jucătorii din industria gazelor spun că deocamdată nu se anticipează probleme la nivelul alimentării cu gaze a populaţiei sau a consumatorilor industriali.

"Distrigaz Sud Reţele monitorizează în permanenţă evoluţia presiunii gazelor naturale în principalele puncte de interconexiune cu reţeaua naţională de transport a Transgaz. Până în prezent, nu s-au înregistrat probleme în alimentarea cu gaze naturale în judeţele deservite de Distrigaz Sud Reţele", susţine GDF Suez Energy România, unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţa gazelor naturale. Compania mai spune că a suplimentat cantităţile de gaze din import pentru a face faţă cererii în creşterii şi a asigura continuitatea în aprovizionare pentru toţi clienţii.

Pe de altă parte, Romgaz, cel mai mare producător de gaze de pe piaţa locală, a anunţat că scăderea temperaturii aerului în unele zone din România "a determinat creşterea accentuată a consumului de gaze naturale", compania punând la dispoziţia proprietarilor de gaze din depozite capacitatea maximă de extragere a gazelor naturale. De asemenea, Romgaz a demarat importuri de gaze naturale începând de sâmbătă, potrivit unui comunicat de presă emis de companie.

Şi E.ON România susţine că a suplimentat volumele de gaze naturale achiziţionate în mod curent din surse interne şi din import. "Temperaturile scăzute înregistrate în ultima perioadă nu au pus până în prezent probleme în asigurarea cantităţilor necesare clienţilor", au declarat oficiali ai companiei E.ON România.

Reprezentanţii Romgaz şi Transgaz nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei pentru a comenta cu privire la existenţa unor probleme la nivelul alimentării cu gaze naturale.

La finalul săptămânii trecute, premierul Emil Boc declara că situaţia privind alimentarea cu gaze este sub control şi că există suficiente rezerve de gaze indiferent de temperaturile de afară.

"Am discutat cu reprezentanţii Ministerului Economiei şi cu cei ai Transgaz şi am demarat procedurile pentru ca, indiferent de temperaturile de afară, în zilele următoare să nu existe probleme în alimetarea cu gaze. Presiunea la gaze astăzi (sâmbătă - n.red.) este în regulă şi nu avem probleme, indiferent de temperaturile de afară", a afirmat Boc, citat de Mediafax.

Premierul Emil Boc a cerut aplicarea procedurilor specifice alimentării cu energie termică a populaţiei.

"Avem un comandament la nivelul Ministerului Economiei, coordonat de secretarul de stat Stafie, ce are obligaţia de a coordona toate structurile de gaz din România încât să nu existe riscuri ca oamenii să rămână fără alimentare cu gaze în această perioadă de ger. Se aplică şi aici procedurile specifice", a arătat Boc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO