Energie

Decizie surpriză: ING devine prima mare instituţie bancară care nu va mai finanţa noi proiecte de petrol şi gaze

Decizie surpriză: ING devine prima mare instituţie...

Autor: Ştefan Stan

23.03.2022, 16:16 244

ING nu va mai finanţa noi proiecte de petrol şi gaze, a declarat şeful diviziei energetice din cadrul băncii, devenind astfel cea mai mare bancă care s-a angajat până acum să ia o astfel de măsură în lupta împotriva schimbărilor climatice, scrie Reuters. 

Măsura luată de firma olandeză de servicii financiare sporeşte presiunea asupra colegilor săi de a ţine cont de apelul Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE) de a opri finanţarea de noi proiecte de combustibili fosili pentru a contribui la limitarea încălzirii globale la nu mai mult de 1,5 grade Celsius.

Michiel de Haan a declarat pentru Reuters că ING nu va finanţa proiecte aprobate după 31 decembrie 2021, dar va continua să finanţeze firmele din domeniul energiei, deşi ING reduce deja treptat finanţările acordate industriei petrolului şi gazelor şi măreşte împrumuturile pentru surse regenerabile.

De Haan a spus că banca va avea ca obiectiv o creştere de 50% a împrumuturilor pentru energie regenerabilă până în 2025, pornind de la creşterea puternică din 2021, când finanţarea a crescut cu 26%, până la 7,3 miliarde de euro (8,05 miliarde de dolari).

Planul ING de reducere a finanţării pentru clienţii şi proiectele existente în domeniul petrolului şi gazelor naturale este mai gradual, cu o ţintă de reducere cu 12%, la aproximativ 3,5 miliarde de euro până în 2025.

"Decarbonizarea sistemului energetic ... este de o importanţă aproape existenţială, dar la fel este şi energia la preţuri accesibile şi aprovizionarea fiabilă cu energie", a declarat de Haan.

"Putem lua decizia de a întrerupe implicarea noastră în noi greenfields, dar (vom) continua implicarea noastră existentă în petrol şi gaze în întreaga lume, deoarece trebuie să îndeplinim aceste alte două obiective."

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO