Energie

Energia românească nu-şi mai găseşte locul în regiune: exporturile scad cu 25%, dar se deschid graniţele pentru importuri

Energia românească nu-şi mai găseşte locul în...

Autor: Roxana Petrescu

18.08.2016, 18:32 2108
Ungaria şi Serbia nu au mai avut „poftă“ de energia produsă în România, astfel că exporturile de electricitate către aceste două state, cei mai importanţi consu­ma­tori externi de energie locală în primul se­mestru din 2015, au scăzut dramatic în primele şase luni ale anului. În total, România a mai trimis peste graniţe energie în valoare de 113 milioane de euro, cu peste 30% mai puţin faţă de primele şase luni din 2015. Importurile au avut în schimb o evoluţie bună.
 
În primele şase luni ale anului expor­turile de energie către Ungaria, princi­pala destinaţie externă pentru energia produsă în România, au scăzut în volum cu 38% faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele din raportul semestrial publicat de Transelectrica, transportatorul naţional de energie electrică.
 
Spre Serbia, cea de-a doua mare destinaţie de export pentru energia din România, a plecat cu 28% mai puţină energie, iar spre Ucraina exportul de electricitate a fost aproape inexistent. Singura destinaţie pe care România a înregistrat un export de energie mai mare în primele şase luni ale anului a fost Bulgaria, acolo unde a fost trimisă cu 37% mai multă energie românească. La finalul primului semestru, România a dus peste graniţe energie în valoare de 113 de milioane de euro, cu 31% mai puţin faţă de perioada similară a anului trecut. Această valoare a fost calculată pentru o cantitate de 3,8 TWh (circa 13% din producţia totală de energie), faţă de 5 TWh de energie în primul semestru al anului trecut.
 
Pe de altă parte, importurile au înregistrat o evoluţie pozitivă, rezultatul fiind determinat mai ales de creşterea spectaculoasă a cantităţilor aduse din Serbia. Astfel, în primul semestru al anului România a adus de la vecinii săi cu 13% mai multă energie decât în perioada similară a anului trecut.
 
În ultimii doi ani exporturile au fost o adevărată gură de oxigen pentru producătorii de energie locali, mai ales pentru cei din zona termo, în contextul unei creşteri anemice a consumului intern. Anul acesta, contextul regional nu a mai fost favorabil acestei activităţi, după primele şase luni producţia locală scăzând cu aproape 5% în contextul unei stagnări a consumului.
 
Transelectrica, companie controlată de statul român care operează sistemul naţional de transport al energiei electrice, a raportat pentru primul semestru profit net de 142 milioane de lei, în scădere cu 33% faţă de ianuarie-iunie 2015. Veniturile realizate în perioada ianuarie - iunie 2016 au înregistrat o scădere de 5,4% comparativ cu perioada similară a anului anterior (1,3 mld. lei de la 1,4 mld. lei în S1/2015), ceea ce a afectat puternic profitabilitatea firmei. Rezultatele au scăzut în primul rând din cauza reducerii tarifelor, dar nici contextul de piaţă nu a fost de partea transpor­tatorului de energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO