Energie

Pulsul economiei în consumul de energie. Carburanţii îşi continuă creşterea, cererea de electricitate stagnează, marii consumatori de gaze, pe cale de dispariţie

Pulsul economiei în consumul de energie. Carburanţii...

Autor: Roxana Petrescu

17.08.2016, 18:00 586

Prima jumătate a anului confirmă tendinţele înregistrate în 2015 pe principalele pieţe energetice, consumul de carburanţi fiind în continuare sectorul din care vin cele mai bune veşti, în timp ce piaţa gazelor nu găseşte forţe pentru a reveni pe plus. Analiza pieţelor de energie este un exerciţiu important în contextul în care aceasta este scena pe care defilează cele mai mari companii locale, cu zecii de mii de angajaţi în structuri şi cu bugete de investiţii de miliarde de lei.

Mai mult, consumul de energie este unul dintre puţinii indicatori care vorbesc în timp real despre modul în care evoluează o economie, dar care reflectă şi schimbările majore de structură, mai ales din domeniul industrial. Economia României a înregistrat o creştere medie de 5,2% în primul semestru al acestui an, după ce în trimestrul II al anului avansul PIB-ului a fost de 6% faţă de pe­rioada similară din anul anterior, de­păşind aşteptă­rile ana­liştilor.

Potrivit datelor furnizate de Petrom, cea mai mare companie petrolieră locală, în primul semestru al anului cererea de carburanţi din sectorul de retail, cel mai important segment al pieţei de 10 miliarde de euro a benzinei şi motorinei, a crescut cu 5,6% faţă de perioada similară a anului trecut. În raportul semestrial al Petrom se arată că firma a bifat o creştere de 6,1% pe acest segment, depăşind astfel evoluţia pieţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO