Energie

Gazele naturale s-ar putea scumpi cu peste 5% de la 1 iunie

Gazele naturale s-ar putea scumpi cu peste 5% de la 1 iunie
18.05.2010, 19:07 40

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei(ANRE) analizeaza o posibila crestere a pretului la gazele naturalede la jumatatea acestui an in contextul in care principalelecompanii de distributie si furnizare a gazelor naturale au cerut inrepetate randuri cresterea preturilor la populatie.

"Legat de crestrea preturilor, comitetul de reglementare nu a luato decizie. Inca se analizeaza documentele prezentate de operatoriicare au solicitat majorarea", spun reprezentantii ANRE. Potrivitunor surse din piata cresterea de pret avuta in vedere de estepeste 5%.

Atat E.ON, cat si GDF SUEZ, cele mai mari companii de profil, audeclarat in mai multe randuri ca din cauza faptului ca ANRE nu arespectat metodologia tarifara in vigoare, au inregistrat pierderimari lucru care ar putea sa influenteze negativ investitiileviitoare ale companiilor. Mai mult, de la inceputul acestui an,importurile de gaze naturale, care sunt de doua ori mai scumpe fatade gazele produse intern, au crescut simtitor. Acest lucru a avutloc in contextul in care marii consumatori, si in special cei dinindustria chimica, sunt alimentati pana in luna octombrie numai dinproductia interna.

Decizia ca acesti consumatori sa primeasca numai gaze ieftine si saevite astfel cosul de consum in care intra si gazele importate afost luata anul trecut si a fost considerata o masuraanticriza.
Presedintele ANRE a declarat recent ca anul acesta pretul gazelorva suporta o indexare cu inflatia, nefiind prognozate alte cresteride pret.
Posibila majorare a pretului la gazele naturale vine in contextulin care Guvernul a luat decizia taierii salariilor cu 25%, apensiilor si a ajutorului de somaj cu 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO