Energie

Gazele naturale si energia electrica se pregatesc de crestere. Petrolul sta pe ganduri

Gazele naturale si energia electrica se pregatesc de crestere. Petrolul sta pe ganduri
19.04.2010, 16:15 101

Consumul de energie electrica pare sa-si revina, cel putin asaarata datele Transelectrica, dupa ce anul trecut a suferit oscadere de 8,6%, potrivit celui mai recent raport al AutoritatiiNationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Astfel, martie a fost a patra luna de crestere continua aconsumului de energie electrica, rata de crestere fiind de 5%comparativ cu perioada similara a anului trecut. Incepand dindecembrie 2009 si pana in prezent, pe plan national nu s-a maiinregistrat vreo scadere a consumului de energie electrica,indicator care a inceput sa fie indeaproape urmarit mai alesdatorita faptului ca informatiile pot fi analizate in timp real.Cresterea consumului de energie intervine in contextul in careproductia industriala a inregistrat la randul sau o crestereconstanta in ultimele patru luni.

Mai multa energie pentru populatie

Anul trecut, datele din ultimul raport al ANRE arata faptul cala nivel local a fost produsa cu 11,4% mai putina energie, s-aexportat cu 41% mai putin curent si s-a consumat cu 8,6% mai putinaelectricitate. Scaderea de consum a venit insa din parteaindustriala, pe partea de consumatori casnici datele indicand ocrestere de 5,8%. Jucatorii din piata au explicat ca unul dintreposibilele motive care au stat la baza acestei evolutii a fostcresterea somajului. Pierzandu-si locurile de munca, oamenii austat acasa si au consumat mai multa energie.

Potrivit datelor ANRE, cel mai mare vanzator de energie privatde pe piata concurentiala, adica acel segment de piata reprezentatde marii clienti si de consumatorii care nu primesc energie la unpret reglementat, este Alpiq, un grup energetic elvetian care si-aconsolidat pozitia prin doua achizitii. Prima a fost preluareatraderului Buzmann Instrustries, urmata de achizitia EHOLDistribution, companie desprinsa din Energy Holding, fostul liderprivat al comertului cu energie. Prin intermediul celor douacompanii, Alpiq controleaza 12% din piata, fiind urmat de ComplexulEnergetic Craiova cu 11% si de compania de stat Electrica cu7%.

Un plus de 7-10% pentru gaze naturale

In ceea ce priveste consumul de gaze naturale, acesta ainregistrat anul trecut un regres de 15%, pricipalul factor, la felca in cazul consumului de energie electrica, fiind efectele pe carecriza le-a avut asupra activitatii industriale. Pentru anul acesta,atat Transgaz, cat si jucatorii din piata de profil cred ca piatava creste cu circa 7-10%.

"Piata si-ar putea reveni usor in 2010 in concordanta cutendinta de stabilizare economica. Pentru Europa de Vest prognozeleeconomice sunt deja optimiste. Pentru Romania o revenire maiputernica va veni, dar cu o anumita intarziere. Potrivitestimarilor noastre, consumul total de gaze naturale ar puteacreste in 2010 cu aproximativ un miliard de metri cubi", a precizatrecent Serban Stanescu, directorul general al WIEE Romania, unuldintre cei mai mari importatori de gaze din piata.

Lucrurile stau diferit in ceea ce priveste consumul decarburanti, cea mai mare companie locala, Petrom, bugetandu-sipentru anul acesta o crestere de doar 3% a vanzarilor de produsepetroliere, in contextul in care reprezentantii firmei au precizatca se asteapta la o scadere de 5% la nivelul pietei. PrognozaPetrom vine in contextul in care anul trecut piata carburantilor ascazut cu 6%.

Tendinte de miliarde

Anul trecut, consumul de energie a scazut cu circa 8,3%-8,6% dincauza crizei, dar de la inceputul acestui an si-a revenit treptat,astfel ca in luna martie a fost inregistrata o crestere de 5%.

Consumul de gaze naturale a scazut cu 15%, dar jucatorii dinpiata cred ca anul acesta va aduce cresteri de 7-10%.

In 2009 s-au vandut cu 6-10% mai putini carburanti pe piatalocala, iar pentru anul acesta jucatorii se asteapta la un nou valde scadere a cererii, de circa 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO