Energie

Guvernul Ponta doreşte demararea proiectelor de gaze de şist, extinderea explorărilor în Marea Neagră şi continuarea programului nuclear

Guvernul Ponta doreşte demararea proiectelor de gaze de şist, extinderea explorărilor în Marea Neagră şi continuarea programului nuclear

Autor: Roxana Petrescu

20.12.2012, 15:30 625

Printre proiectele prioritare ale programului de guvernare Ponta în ceea ce priveşte sectorul energetic se numără demararea acţiunilor de explorare pentru identificarea zăcămintelor exploatabile din şisturi bituminoase, aşa cum sunt gazele de şist, reluarea ofertei pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, dar şi extinderea activităţilor de explorare şi exploatare a zăcămintelor de ţiţei şi gaze din Marea Neagră.

Explorarea gazelor de şist este un subiect extrem de controversat la nivel european din cauza efectelor asupra mediului.

În Europa, ţări precum Franţa pentru care presiunile consumului de energie nu sunt mari, au interzis exploatarea gazelor de şist din motive legate de protejarea mediului. Acelaşi lucru l-au făcut însă şi statele cărora Rusia le este "prieten", aşa cum este cazul Bulgariei. Marea Britanie a permis explorarea, sub control mai strict, dar n-a produs niciodată comercial. În România, după învestire, în luna mai, guvernul condus de Ponta a impus un moratoriu pe extracţia de gaze de şist până la finalizarea studiilor europene privind impactul tehnologiei de extracţie, fracturarea hidraulică, asupra mediului. Una dintre companiile cele mai interesate de exploatarea gazelor de şist româneşti este gigantul americal Chevron. Având în vedere tendinţele internaţionale, aşteptarea pare cea mai bună soluţie pentru România.