Energie

Importurile de energie ating maximul anului, 20% din consum, chiar şi după calmarea situaţiei de la CE Oltenia. Preţul spot, la recordul de 650 lei/MWh: “Noi avem capacitate, dar este mai ieftin să importăm”, spune şeful CE Oltenia

Importurile de energie ating maximul anului, 20% din...

Autor: Roxana Petrescu

18.01.2019, 14:14 628

Azi, în anumite intervale orare, România a fost obligată să aducă de peste graniţe peste 1.800 MW de energie pentru a-şi acoperi consumul intern, maximul atins anul acesta. Situaţia este oarecum paradoxală în contextul în care ieri Ministerul Energiei a anunţat încetarea grevei de la Complexul Energetic Oltenia, revenirea minerilor la lucru şi rezolvarea problemelor care apăsau partea de producţie.

“Noi şi azi avem o disponibilitate mult mai mare de producţie, de circa 1.700-1.800 MW, faţă de cei 1.300 MW cu care suntem în sistem dar dacă Dispecerul Energetic Naţional ne cere doar atât, atunci atât livrăm. Managementul sistemului nu îl facem noi, ci dispecerul şi dacă este mai ieftin pentru România să importe energie, atunci aşa face”, spune Sorin Boza, directorul general al CE Oltenia.

Cert este că România este cea mai scumpă piaţă din regiune şi aşa va fi şi mâine, când preţul spot atinge iar pragul de 650 lei/MWh, chiar dacă zilele de weekend sunt caracterizate printr-un consum mai redus.

“Nu are nicio legătură capacitatea noastră de producţie cu greva din ultimele zile. În această perioadă noi nu am avut probleme cauzate de lipsa stocurilor. Oprirea de la Rovinari a fost imediat compesantă, aşa că în niciun moment nu s-a pus problema unui dezechilibru. Noi avem 11 grupuri, aşa că avem flexibilitate. Acum funcţionează 7 grupuri, dar sunt foarte descărcate, pentru că aşa ne cere dispecerul”, a mai spus Boza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO