Energie

Infrastructura gazelor: România are mai puţine conducte decât Cehia chiar dacă este de trei ori mai mare

Infrastructura gazelor: România are mai puţine conducte...

Autor: Roxana Petrescu

05.01.2015, 15:45 666
România ocupă locul 11 la nivel european în ceea ce priveşte lungimea conductelor de gaze naturale în exploatare, înaintea unor pieţe precum Austria sau Slovacia, dar după ţări precum Ungaria sau Cehia, care în ciuda suprafeţei mai mici au o infrastructură de gaze cu 65%, respectiv 44% mai mare faţă de cea locală, arată datele din cel mai recent raport realizat de Eurogas, organizaţie din care fac parte cei mai puternici jucători din industria gazelor la nivel european. Potrivit datelor din acest raport, pe teritoriul României trec 53.666 de kilometri de conducte de gaze naturale. Datele de pe site-ul Transgaz arată că transportatorul naţional de gaze are în administrare 13.138 de kilometri de conducte, în timp ce marii distribuitori de gaze naturale, E.ON Gaz Distribuţie, care acoperă zona de nord a României, şi GDF SUEZ Energy România, care acoperă sudul ţării, administrează o reţea de conducte de 20.000 de kilometri, respectiv 17.550 de kilometri. Cu acest total, România ocupă locul 11 în Europa în ceea ce priveşte lungimea conductelor de gaze. Problema este că piaţa locală este depăşită de ţări precum Ungaria, Cehia sau Belgia, care au suprafaţe mult mai mici comparativ cu România.
 
În ceea ce priveşte infrastructura de depozite de înmagazinare, România figurează în raportul publicat de Eurogas cu opt astfel de unităţi, cifră similară cu cea deţinută de Polonia sau Cehia, capacitatea acestor depozite fiind de 3,1 miliarde de metri cubi, mai mare decât cea operată de polonezi (2,1 mld. metri cubi) şi comparabilă cu cea deţinută de Cehia (3,4 mld. metri cubi). Ungaria de exemplu, deşi are 5 depozite de înmagazinare, capacitatea lor cumulată este de 6,3 miliarde de metri cubi.
 
În ceea ce priveşte numărul de consumatori de gaze naturale, România ocupă locul 9 la nivel european, cu un total de 3,28 de milioane de puncte de consum. Cel mai mare număr de consumatori de gaze naturale este înregistrat în Marea Britanie, unde, potrivit studiului Eurogas, ar fi alimentaţi cu gaze circa 23 de milioane de consumatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO