• Leu / EUR4.9490
  • Leu / GBP5.6367
  • Leu / USD5.0469
Energie

McKinsey, cea mai influentă firmă de consultanţă din lume: România ar putea deveni un jucător cheie în exportul de hidrogen şi energie electrică furnizând energie ieftină in nordul Europei, în următoarele decenii în cadrul imensului program european de eliminare a emisiilor de carbon care va avea implicaţii majore în toate economiile

McKinsey, cea mai influentă firmă de consultanţă din lume: România ar putea deveni un jucător cheie în exportul de hidrogen şi energie electrică furnizând energie ieftină in nordul Europei, în următoarele decenii în cadrul imensului program european de eliminare a emisiilor de carbon care va avea implicaţii majore în toate economiile
05.12.2020, 12:21 465

McKinsey & Company a publicat raportul Europa Net-Zero: Căi de decarbonizare şi implicaţii socio-economice, care arată ce ar fi necesar pentru ca Uniunea Europeană să îşi atingă obiectivul de zero emisii nete de carbon până în 2050. Raportul constată că există o cale eficientă în privinţa costurilor şi fezabilă pentru a atinge obiectivele de emisii ale UE; aceasta are un cost net zero şi ar crea cinci milioane de locuri de muncă. Analiza a cuprins zece regiuni în care au fost împărţite cele 27 de ţări UE; România figurează în grupul de state din Europa de Sud-Est, alături de Bulgaria şi Grecia.

“Scăderea emisiilor la nivel european a fost de 19% între 1990 şi 2017, în timp ce în Europa de Sud-Est procentul a fost de peste 50%. Pentru a atinge obiectivele UE propuse pentru 2030 şi 2050 este nevoie ca toate ţările să facă eforturi mult mai intense de reducere a emisiilor. Având în vedere diferenţele geografice importante cu privire la modurile de reducere a emisiilor din Bulgaria, Grecia şi România, aceste ţări ar putea deveni jucători-cheie în exportul de hidrogen şi energie electrică, furnizând energie ieftină în nordul Europei în următoarele decenii. Sperăm că numeroasele alte informaţii similare pe care le oferă acest raport să ajute liderii din mediul privat şi din cel public să ia măsuri decisive şi să lanseze proiecte care să reducă emisiile pentru a asigura românilor şi europenilor un viitor sănătos şi prosper", a spus Alexandru Filip, Managing Partner al biroului McKinsey & Company din Bucureşti.

Atingerea obiectivelor UE privind schimbările climatice la nivelul întregii Uniuni ar avea un cost mai mic decât îndeplinirea lor la nivelul fiecarui stat membru, conform raportului McKinsey. Pentru a atinge obiectivele UE la timp, sectoarele economice care generează emisii ar trebui să şi le reducă simultan. Modificările ar necesita o reconfigurare fundamentală a sistemului energetic şi a practicilor de utilizare a terenurilor. Cea mai mare parte a tehnologiei necesare pentru a atinge nivelul zero de emisii nete este deja disponibilă, dar este esenţial ca procesul de inovare tehnologică să continue.

„Există multe căi posibile de reducere a emisiilor. Raportul nostru descrie un scenariu eficient din punctul de vedere al costurilor şi ilustrează acţiuni specifice, fezabile, care ar permite UE să îşi atingă obiectivele de reducere a emisiilor”, a declarat Hauke ​​Engel, partener în cadrul Sustainability Practice din cadrul McKinsey, care cooordonează proiectele McKinsey privind schimbările climatice la nivel global.

Adoptând această cale, s-ar atinge nivelul zero de emisii nete la un cost net zero şi ar fi create beneficii socio-economice suplimentare.

Studiul McKinsey identifică utilizările optime a peste 600 de mijloace de reducere a emisiilor în 75 de subsectoare şi zece regiuni şi a evaluat impactul acestora asupra ocupării forţei de muncă şi a altor factori socio-economici. Analiza a constatat că modalitatea cea mai rentabilă pentru a ajunge la zero emisii nete necesită acţiuni paralele în cinci sectoare-cheie: energie, transport, construcţii, industrie şi agricultură.

  • Sectorul energiei ar fi primul care ar atinge obiectivul de zero emisii nete, la mijlocul decadei 2040-2050. Transportul ar atinge obiectivul în 2045, construcţiile - la sfârşitul perioadei 2040-2050, iar industria - în 2050, urmată de agricultură.
  • Până în 2050, consumul de petrol, gaze şi cărbune ar scădea cu peste 90%; cererea de energie s-ar dubla; iar sursele regenerabile ar genera peste 90% din necesarul de electricitate, faţă de 31% în prezent. Gazul ar trebui utilizat ca un combustibil de tranziţie în perioada eliminării treptate a cărbunelui. În această privinţă, ţări precum Polonia, Slovenia şi România ar trebui să îşi stabilească o agendă de eliminare graduală a cărbunelui, în timp ce ţări precum Germania, care au deja o astfel de agendă, să-şi avanseze termenele.
  • Aproximativ 30 de milioane de hectare de terenuri marginale ar putea fi utilizate pentru a produce biomasă.
  • Reducerea emisiilor ar creşte costurile operaţionale  în unele sectoare economice. Cu toate acestea, economiile înregistrate de alte sectoare ar compensa diferenţa. Dacă aceste costuri şi economii s-ar reflecta la nivelul consumatorilor, costul de trai mediu ar scădea uşor pentru gospodăriile cu venituri mici şi medii.
  • Atingerea obiectivului de zero emisii nete ar crea 11 milioane de locuri de muncă şi ar elimina şase milioane de locuri de muncă până în 2050, ducând la un câştig net de cinci milioane de locuri de muncă. Cele mai multe dintre acestea ar fi în sectorul energetic, respectiv al construcţiilor. Până la 18 milioane de persoane ar putea avea nevoie de instruire şi sprijin pentru această tranziţie în toată Europa.

Pentru a stimula investiţiile în tehnologii cu emisii reduse de carbon ar fi necesare investiţii şi intervenţii privind politicile publice.

Decarbonizarea Europei ar necesita o acţiune decisivă din partea părţilor interesate pentru a accelera tranziţia, incluzând:

  • O medie de 800 de miliarde de euro pe an în cheltuieli de capital - aproximativ un sfert din toate cheltuielile de capital la nivelul UE - ar fi necesare pentru trecerea de la tehnologii cu consum intensiv de carbon la unele cu emisii reduse de carbon.
  • Alte 180 de miliarde de euro ar fi necesar să fie investite anual. Această sumă ar fi compensată prin economii în cheltuielile operaţionale.
  • Pentru a stimula investiţiile ar fi necesare intervenţii privind politicile publice. Doar jumătate din investiţiile necesare pentru a atinge nivelul zero de emisii nete ar aduce rezultate pozitive pentru părţile implicate. Finanţările guvernamentale de aproximativ 4,9 trilioane de euro ar reduce decalajul. Alternativ, un preţ al carbonului de 50 € /tonă de dioxid de carbon echivalent ar face profitabile trei sferturi din investiţiile necesare, iar un preţ al carbonului de 100 €/tonă de dioxid de carbon echivalent ar face profitabile 85%.

Traseul prezentat în raport arată, de asemenea, că atingerea nivelului zero de emisii nete ar putea face Europa independentă din punct de vedere energetic, într-o manieră eficientă, şi, probabil, mai încrezătoare în importurile de componente sau materiale pentru tehnologia zero carbon. În acelaşi timp, UE are o oportunitate majoră de a accelera cercetarea şi dezvoltarea şi de a-şi păstra poziţia fruntaşă la nivel global privind nivelul scăzut de carbon.

# # #

Metodologia de cercetare

Pentru a obţine nivelul optim al costurilor din raport, analiza McKinsey a identificat utilizările optime a peste 600 de mijloace de reducere a emisiilor în 75 de subsectoare şi zece regiuni şi a evaluat impactul acestora asupra forţei de muncă şi a altor factori socioeconomici. Analiza a fost realizată folosind instrumentele de optimizare ale McKinsey care evaluază subsectoarele şi corelează rezultatele optimizărilor pentru ca activitatea economică să continue cu cel mai mic cost al sistemului, în timp ce se realizează obiectivele discutate de reducere a emisiilor din UE. Traseul rezultat reprezintă astfel parcursul cu costuri minime către neutralitatea climei.

DespreMcKinsey & Company

McKinsey & Company este o firmă globală de consultanţă în management, dedicată organizaţiilor care îşi propun să creeze schimbari care contează. În peste 65 de ţări şi 130 de oraşe echipele noastre ajută clienţii din sectoarele privat, public şi social să definească strategii îndrăzneţe şi să transforme modul în care lucrează, să încorporeze tehnologia acolo unde aduce valoare şi să dezvolte capabilităţi pentru a susţine schimbarea. Nu orice schimbare, ci schimbari care contează - pentru organizaţiile şi angajaţii lor şi pentru societate, în general. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.mckinsey.com

Despre Practica de Sustenabilitate a McKinsey & Company

Practica de Sustenabilitate a McKinsey & Company ajută companiile şi guvernele să reducă riscurile, să gestioneze perturbările şi să capteze oportunităţi în tranziţia către o economie cu conţinut redus de carbon şi o dezvoltare durabilă. Clienţii beneficiază de perspectiva noastră integrată, la nivel de sistem, asupra industriei de energie şi transport, agricultură şi bunuri de larg consum, pentru toate componentele unei afaceri, de la strategie şi riscuri la operaţiuni şi tehnologie digitală. Instrumentele noastre proprii de cercetare şi bazate pe tehnologie furnizează o bază de date riguroasă, de care liderii de afaceri şi decidenţii guvernamentali au nevoie pentru a acţiona cu încredere. Rezultatul: soluţii de ultimă oră care conduc la îmbunătăţirea modelelor de afaceri şi care permit creşteri durabile ale performanţei atât pentru jucători noi, cât şi pentru companii cu vechime pe piaţă. www.mckinsey.com/sustainability.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9490
Diferență: 0,0081
Ieri: 4.9486
Azi: 5.0469
Diferență: -1,0935
Ieri: 5.1027
Azi: 5.6367
Diferență: 1,5585
Ieri: 5.5502
Azi: 5.1652
Diferență: -0,7837
Ieri: 5.2060