Energie

Medcenter investeste 8 mil. euro in extindere

05.02.2009, 16:52 194

Operatorul de servicii medicale Medcenter va investi aproximativ 8 mil. euro in acest an in principal in extinderea companiei in cinci orase si in noi echipamente.

"Planurile de investitii raman in picioare, avem deja asigurat necesarul de finantare pe urmatorii doi ani inca din ultimul trimestru din 2008. In ceea ce priveste bugetele, am facut o reevaluare a acestora, insa nu s-a concretizat in reduceri majore de costuri", a spus Florin Balanica, directorul general al Medcenter.
Compania a incheiat anul 2008 cu afaceri de circa 11 mil. euro, in crestere cu 33% comparativ cu 2007. Pentru acest an, compania si-a bugetat afaceri de 13 mil. euro.
"Principalul factor care va influenta cifra de afaceri din acest an este incetinirea inerenta a cresterii economice care va duce la o stagnare a cresterii puterii de cumparare a populatiei. Putem spune deja ca se resimte o reticenta a pietei, atat din partea posibililor clienti, cat si din punctul de vedere al posibililor actori de pe piata, datorata instabilitatii climatului economic", a adaugat Balanica.
Medcenter opereaza cinci centre medicale in Bucuresti, dar si centre medicale si laboratoare in alte opt judete. Anul trecut compania s-a extins cu cinci unitati.
In ceea ce priveste contractele corporate, acestea au ajuns la 30% din cifra de afaceri, iar Balanica afirma ca nu se asteapta la o incetinire a cresterii pe acest segment in urmatorii ani. "Piata serviciilor medicale private din Romania a urmat in anii precedenti o linie de dezvoltare accelerata, atingand in 2008 cea mai mare crestere din ultimii zece ani. 2008 a fost anul in care principalii actori au anuntat planuri ambitioase de investitii si dezvoltare, impulsionate de rezultatele din 2007", a mai spus seful Medcenter. El este de parere ca un alt factor care a sustinut cresterea din 2008 a fost Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei, care "a dus la cresterea nivelului de informare a populatiei privind prevenirea bolilor, depistarea si tratamentul acestora si necesitatea prezentarii la medic". Cu toate acestea, a mai spus Balanica, finalul anului a fost marcat de incertitudine pe fondul crizei mondiale.
Piata serviciilor medicale private este estimata la peste 400 mil. euro, iar principalii jucatori sunt MedLife, Medicover, Romar, Centrul Medical Unirea, Medcenter, Medsana, Sanador, Gral. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, actionarii Medcenter sunt Medicarom Group (99% din actiuni) si firma Langton Industrial Holdings Limited (1%).
Actionarul Medicarom este firma Selinvest Trading Ltd inregistrata in Insulele Virgine.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO