Energie

Petrom se apreciază puternic pe bursă după ce Senatul a ascultat de Iohannis şi a modificat substanţial taxa de solidaritate. Compania ar urma să plătească 1,5 mld. lei, faţă de 6 mld. lei cât erau iniţial calculele guvernului

Petrom se apreciază puternic pe bursă după ce Senatul...

Autor: Liviu Popescu

02.05.2023, 17:45 16332

De la o taxă pe solidaritate calculată iniţial de autorităţi la 5-6 mld. de lei şi despre care Petrom spunea că este neconstituţională, cea mai mare companie petrolieră din România ar urma să plătească anul acesta aproximativ 1,47 mld. lei, după ce unele amendamente aprobate astăzi de Senat, ca urmare a deciziei preşedintelui Iohannis de a trimite spre reexamninare legea acestei taxe, au modificat substanţial metodologia de calcul.

Acesta este şi motivul pentru care, la ora redactării acestei ştiri, acţiunile Petrom se apreciază cu 2% la Bursa de la Bucureşti, pe volume în creştere, investitorii preferând să cumpere direct la preţurile stabilite de vânzători, la marje relativ ridicate pentru un blue-chip de talia Petrom. 

Noile amendamente votate azi în Comisia Economică Industrii şi Servicii a Senatului elimină acel procent de 60% pentru extra profituri, iar, în cazul Petrom, se introduce o nouă taxă, de câteva ori mai mică decât cea iniţială.

Publicaţia Economica.net notează că această taxă este una gândită special pentru Petrom, întrucât amendamentul vorbeşte despre companii care extra şi rafinează ţiţei, singurul caz din România fiind doar Petrom. 

Aici aplică o taxă de 350 de lei pe tonă. Petrom arată în raportul de anul trecut că a rafinat 4,6 mil. de tine de ţiţei, deci rezultă că s-ar încadra la o taxă de 1,47 miliarde de lei, adică 300 mil. euro. 

Cu alte cuvinte, decizia lui Iohannis îi mulţumeşte pentru moment pe investitorii de la Bursă. 

Vedeţi AICI documentul aprobat de Senat. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO