Energie

Prima luna, primele scaderi pentru energie si gaze

Prima luna, primele scaderi pentru energie si gaze
17.02.2009, 15:30 12

In prima luna a acestui an consumul de gaze pe plan local a scazut cu peste 26% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce consumul de energie electrica a avut o cadere de circa 10% in perioada analizata. Aceste scaderi confirma insa niste tendinte vizibile inca de la sfarsitul anului trecut care au determinat un consum mai redus de resurse de energie primara la nivelul intregului an 2008 comparativ cu 2007. Cu toate ca productia de energie a crescut anul trecut cu circa 6% fata de 2008, factorii pozitivi au fost cele doua reactoare de la Cernavoda si un an hidrologic bun pentru ca productia in termocentrale a scazut in 2008 cu circa 4%.

La o prima impresie, scaderea consumului de gaze ar putea fi atribuita crizei gazelor izbucnita in urma conflictului ruso-ucrainean. In realitate, in afara de trecerea termocentralelor de pe pacura pe gaze, lucru logic de facut chiar si fara criza in contextul ieftinirii barilului de petrol, marea economie de gaze a fost facuta de fapt prin inchiderea marilor combinate chimice sau prin reducerea activitatii in cadrul marilor consumatori industriali. In cazul combinatelor chimice, decizia inchiderii marilor unitati precum Azomures sau Doljchim trebuia luata in contextul in care mediul de afaceri s-a inrautatit pentru aceste afaceri odata cu declansarea crizei la nivel mondial, Azomures fiind inchis inca din decembrie anul trecut, deci cu mult inaintea escaladarii neintelegerilor dintre rusi si ucraineni. Pe partea marilor consumatori industriali, Alro Slatina sau ArcelorMittal Galati au anuntat reducerea activitatilor pana la jumatatea nivelului atins intr-o perioada normala. In aceste conditii, consumul de gaze a fost diminuat in prima luna a anului mai ales din cauza situatiei economice si mai putin din cauza crizei gazelor. In toata aceasta perioada, aproape trei saptamani cat a durat conflictul ruso-ucrainean, tot necesarul de consum a fost asigurat din productia interna si prin exploatarea la maxim a depozitelor de gaze.
"In ianuarie anul acesta consumul de gaze a fost de 1,46 miliarde de metri cubi, in timp ce anul trecut in aceeasi perioada consumul a fost de 1,99 miliarde de metri cubi. Scaderea a fost de 26,2%", spun reprezentantii Transgaz. Potrivit acestora, scaderea consumului de gaze a devenit vizibila inca din lunile septembrie-octombrie ale anului trecut, perioada in care se simteau primele semne ale crizei si pe piata locala.
"Estimam o diminuare a veniturilor obtinute din activitatea de transport, venituri care urmeaza a se recupera in anul gazier iulie 2009-iunie 2010 conform prevederilor legislatiei in vigoare", au mai spus reprezentantii transportatorului national de gaze naturale.
La nivelul anului trecut, consumul intern de gaze naturale a fost de 15,8 miliarde de metri cubi, in scadere cu 7% comparativ cu 2007. Astfel, cantitatile rezultate din productia interna au fost de circa 11,4 miliarde de metri cubi, cu peste 6% mai mici decat cele din anul 2007. O reducere si mai mare este vizibila la nivelul cantitatilor importate, care anul trecut au ajuns la un nivel de 4,4 miliarde de metri cubi, in scadere cu circa 8% fata de 2007. Romania importa in principal prin intermediul a doua companii cu actionariat rusesc Imex Oil si WIEE , joint-venture intre gigantul rus Gazprom si germanii de la Wintershall, companie detinuta 100% de grupul BASF.
Aceiasi factori care au dus la diminuarea consumului de gaze naturale au determinat si reducerea consumului de energie electrica cu circa 10% in prima luna a acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut. Astfel, daca in prima luna a anului trecut se consumau 5,7 TWh, anul acesta prima luna a adus un consum de doar 5,2 TWh.
"Scaderea consumului de energie este o consecinta a reducerii activitatii marilor consumatori. La acest factor se adauga si faptul ca in prima parte a anului am avut temperaturi mai ridicate comparativ cu anul trecut, ceea ce duce la un consum mai scazut de energie", spunea recent Marian Cernat, directorul general adjunct al Dispeceratului Energetic National. Daca in luna octombrie a anului trecut consumul de energie era la un nivel aproape similar cu cel din 2007, in luna noiembrie scaderea consumului a fost de circa 6%, de la aproximativ 5,4 TWh la circa 5 TWh. Reducerea consumului a continuat sa se adanceasca in luna decembrie, cand la nivel national s-a inregistrat o scadere de circa 8%, de la 5,6 TWh in decembrie 2007 la 5,2 TWh in ultima luna a anului trecut, potrivit informatiilor primite de la Dispeceratul Energetic National. 
La nivelul anului trecut, productia de energie pe plan local a crescut cu 6% fata de anul 2007, potrivit datelor din ultimul buletin al Institutului National de Statistica. Cresterea productiei a fost sustinuta insa prin majorarea productiei de energie din surse hiro, cu 7,5% in 2008 fata de 2007, si de avansul de 61,1% in perioada analizata consemnat de segmentul nuclear prin cele doua reactoare de la Cernavoda.
In schimb insa, productia de energie din termocentrale clasice, cea care asigura peste 40% din productia interna, a scazut cu circa 4% in 2008, fata de 2007. Resursele prin care este alimentata productia de energie in termocentrale au scazut si ele anul trecut. Astfel, cantitatile de carbune utilizate in total s-au ridicat la 37,9 milioane de tone, in scadere cu circa 7% comparativ cu 2007. Din aceasta cantitate, 34,5 milioane de tone au fost asigurate din productia interna, in scadere cu 2,5% fata de 2007, restul provenind din importuri, unde s-a inregistrat o scadere de peste 36%, potrivit INS.
In ceea ce priveste cantitatile de petrol utilizate pe plan local, acestea au fost de 12,9 mil. tone, in scadere cu peste 3% comparativ cu 2007. Productia interna a fost de 4,5 milioane de tone, in scadere cu 6,4% fata de 2007. Restul cantitatilor au provenit din import, dar au fost in scadere cu 1,3% fata de anul 2007. Pe partea de aprovizionare a pietei interne cu produse petroliere, circa 1,5 mil. tone au provenit din import anul trecut, ceea ce inseamna aproximativ o treime din consumul anual de produse petroliere pe plan local. Anul trecut, imorturile de produse rafinate au crescut cu 33,8% comparativ cu 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO