Energie

Profitul şi vânzările Petrom au urcat în 2012 la noi maxime, 3,9 mld. lei şi respectiv 26,2 mld. lei

 Profitul şi vânzările Petrom au urcat în 2012 la noi...

Autor: Mediafax, Andrei Chirileasa

21.02.2013, 08:45 1911

Petrom a avut anul trecut un profit record, de 3,946 miliarde lei (885,5 milioane euro), în creştere cu 5%, iar vânzările au urcat cu 16%, la un nou maxim, de 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro).

Profitul net atribuibil acţionarilor, exceptând elementele speciale, a crescut cu 2%, la 4,3 miliarde de lei, în linie cu prognozele analiştilor, care prognozqau câştiguri de peste 4 miliarde de lei.

„După o perioadă recentă caracterizată prin preţuri volatile ale ţiţeiului şi incertitudine macroeconomică, 2012 a fost un an de relativă stabilitate, cu performanţă operaţională şi financiară foarte bună pentru Petrom. Acesta a fost rezultatul investiţiilor semnificative efectuate în activităţile noastre principale în anii precedenţi şi al accentului pus pe excelenţă operaţională. În activitatea operaţională, am compensat în mare măsură declinul natural al producţiei de hidrocarburi şi am urmărit oportunităţile de explorare, am demarat exploatarea comercială a centralei electrice de la Brazi şi am realizat îbunătăţiri progresive ale structurii mixului nostru de produse din rafinare. Estimările preliminare ca urmare a forării primei sonde de explorare offshore la mare adâncime, în parteneriat cu ExxonMobil, la începutul anului 2012, indică o descoperire de gaze. Am iniţiat, de asemenea, cel mai mare program de seismică 3D din sectorul romanesc al Mării Negre, în ape de mare şi mică adâncime”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom.

Creşterea afacerilor Petrom, la nivelul istoric de 26,3 miliarde de lei (5,9 miliarde de euro), s-a datorat în primul rând creşterii preţurilor de vânzare a carburanţilor, în condiţiile în care atât producţia de ţiţei şi gaze cât şi vânzările de produse rafinate au scăzut uşor anul trecut. Producţia zilnică de hidrocarburi a continuat declinul, ajungând la 183.000 de barili echivalent petrol pe zi, faţăde 186.000 de bep pe zi în 2011, iar vânzările totale de carburanîi au scăzut cu 4%, la 5 milioane de tone. Compania a beneficiat însă de menţinerea preţului ţiţeiului la un nivel ridicat, şi mai ales de creşterea cu 14% a cursului mediu de schimb leu/dolar, în condiţiile în care ţiţeiul şi produsele vândute sunt cotate în dolari, dar vândute în lei.

În 2011, Petrom a adus 1,165 miliarde de euro la profitul EBIT al OMV.

Potrivit raportului financiar al grupului, vânzările la nivelul producătorului austriac de petrol au avansat cu 25% anul trecut, de la 34 miliarde de euro în 2011 la 42,65 miliarde de euro.

Câştigul EBIT ajustat pentru factori excepţionali (Clean CCS EBIT) al OMV a urcat cu 35% în perioada analizată, de la 2,53 miliarde de euro la 3,41 miliarde de euro. Petrom a contribuit cu 1,32 miliarde de euro la Clean CCS EBIT al OMV anul trecut, în urcare cu 2% comparativ cu anul precedent, când a generat 1,29 miliarde de euro.

Preţul petrolului Brent a stagnat anul trecut, la aproximativ 111 dolari pe baril.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO