Energie

Proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti, de 1 mld. euro, la un nou eşec: 15 investitori au fost interesaţi să facă încă un studiu de fezabilitate, dar niciunul nu a venit cu banii. Ministerul Energiei va relua procedura

Proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti, de 1 mld. euro, la un...

Autor: Roxana Petrescu

05.01.2024, 15:14 3326

Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti (Cluj), care ar trebui să aibă o capacitate de 1.000 MW, bifează un nou eşec, acesta fiind un proiect despre care se vorbeşte în România încă din ani 1975. Astfel, în octombrie 2023, SAPE (Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie) a lansat procedura de achiziţie a serviciilor de elaborare a studiului de fezabilitate şi documentaţie tehnico-economică aferente hidrocentralei Tarniţa – Lăpuşteşti.“La solicitarea potenţialilor ofertanţi, în vederea pregătirii documentaţiei conform legislaţiei în vigoare, termenul a fost prelungit cu o perioadă de 23 zile până la data de 27.12.2023, ora 15:00. La acestă procedură s-au înscris 15 ofertanţi, inclusiv unele dintre cele mai mari companii de profil din lume”, a comunicat Ministerul Energiei. Mai departe însă, lucrurile nu au mers conform aşteptărilor. Din nou.

“În data de 27.12.2023, portalul de achiziţii publice a afişat mesajul <<Această procedură a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor nici unul din ofertanţii înscrişi nu a criptat oferta financiară/sau nu a răspuns la toţi factorii de evaluare electronici, după caz>>. Astfel, procedura a fost anulată. A contat şi perioada de depunere, luna decembrie fiind un interval cu o capacitate limitată de implicare a companiilor.”

Sebastian Burduja, ministrul energiei, spune însă că orice proiect major întâmpină provocări şi că procedura va fi reluată. “Am dispus reluarea de urgenţă a procedurii de achiziţie a documentaţiei tehnico-economice, luând în calcul toate clarificările primite în prima etapă. Suntem încrezători că reluarea procedurii se va face la începutul săptămânii viitoare, cu o documentaţie de atribuire îmbunătăţită, care va ţine cont de solicitările mediului privat. Asta va creşte şansele derulării cu succes a procedurii, care va avea un termen iniţial de 30 de zile”, a declarat Sebastian Burduja.

Potrivit acestuia, proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti trebuie să meargă şi va merge înainte, în cel mai rapid ritm posibil.“Este cea mai importantă investiţie pentru echilibrarea sistemului energetic naţional, iar oportunitatea realizării lui este confirmată de experţi reputabili din sectorul energetic. încurajăm toţi posibilii competitori să se implice în procedura de ofertare şi să depună oferte complete şi conforme, în termenele prevăzute de lege”, a completat oficialul.

 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO