Energie

Reportaj ZF: Aici, zăpada este atât de mare câteodată încât se spune că ciorile zboară ghemuite că să nu dea cu capul de cer. Şi că de multe ori până şi pietrele de pe uliţe trosnesc de ger. Atunci cum faci să aduci căldura în cătunele din Munţii Gurghiului din Ţinutul Secuiesc?

Autor: Liviu Popescu

20.12.2022, 15:59 1347

Se spune că pe aceste hotare, la doar şase ceasuri de Capitală, zăpada este atât de mare câteodată încât ciorile se chinuie să zboare, iar cele care reuşesc totuşi să-şi întindă aripile fac asta ghemuite pentru a nu se izibi de ceruri. Iar frigul…este atât de frig că trosnesc până şi pietrele.

Un ţinut în care cătunele din munţi înghesuie câţiva amărâţi într-o curte în care noroiul, îmbuibat cu bălegar, face până şi găinile să meargă împleticite, iar câinii, aceşti paznici care ar trebui să bage spaima în urşii şi lupii care vor să înfulece o orătanie, latră răguşit. Un ţinut de munţi cu păduri bătrâne în care mişună mistreţii iar căprioarele sunt mai numeroase ca oamenii din sate. Dar cu sărăcie în unele case.

Văduviţi, înfriguraţi, dar bucuroşi de oaspeţi şi mereu veseli, atât la interior cât şi în exterior, tocmai pentru că neavand nimic au deja totul, tineri, flăcăi, bătrâni, mame mult prea tinere din cătune cocoţate în munţi au acum căldură, energie, apă caldă. Aduse în munţii secuilor atunci când unii boieri de la oraş, cei care fac legea, par a îi fi uitat. Cum? Prin panouri solare. Adică prin romanţa soarelui.

De la primul studio de desene animate din România la distilerii de familie în care fetele au ultimul cuvânt de spus pentru că sunt mai bine înzestrate olfactiv, la garaje în care se fabrică inclusiv ciocolată cu ceea ce lasă în urmă o pisică din Asia după ce mănăncă, şi până la sărmani pentru care şcoala, curentul electric, internetul sunt din alte lume, Ţinutul Secuiesc le are pe toate.

Primii sunt privilegiaţi pentru că eforturile, conjunctura, şi norocul i-au adus unde sunt astăzi. Pentru ceilalţi, există primii. Dar mai există şi unii meşteşugiţi într-ale energiei şi care bat ţara în lung şi în lat. “Facem treaba asta, cu instalări de panouri fotovoltaice în cătune, din două motive: să sensibilizăm autorităţile şi să le arătăm că există un număr foarte mare de locuinţe în care oamenii trăiesc în condiţii greu de imaginat şi doi – pentru că am strâns voluntari, oameni inimoşi care vor să ajute”, spune Dumitru Chisăliţă, şeful Asociaţiei Energia Inteligentă.

Prin intermediul Asociaţiei, şi cu ajutor unor voluntari, Chisăliţă bate România în lung şi în lat şi de multe ori ajunge la cătune unde accesul se face doar pe jos, fără autoturism. Deci şi materialele pentru panouri sunt cărate în unele cazuri în cârcă. “Avem sursa de producţie - panou solar. Avem sursa de stocare care înseamnă baterii. Avem invertorul şi după aceea practic tot ceea ce înseamnă elementul necesar de reglaj pentru a face diverse echipamente şi cablarea întregii case. Adică practic noi cablăm toată casa”.

Zilele trecute asociaţia a finalizat cea de-a patra etapă a proiectului prin care au fost montate panouri fotovoltaice în cătunele din Munţii Gurghiului. Astfel, locuitorii celor cinci case din satul Valea Rotundă, comuna Dealu, judeţ Harghita care nu au fost niciodată electrificate, vor petrece primele sărbători de iarnă din viaţa lor în locuinţe iluminate cu ajutorul curentului electric. Beneficiarii sunt persoane de toate vârstele - cel mai tânăr are 7 luni, iar cel mai vârstnic, 74 de ani.

“Totul a început anul trecut”, spune Chisăliţă de la asociaţia care cu doar şase voluntari, prin sponsorizări şi donaţii, instalează sisteme de panouri solare chiar şi de 5.000 de euro fiecare pentru cătunele din munţi. “Atunci, am fost rugat să consiliem o comună din Munţii Apuseni care a luat fonduri norvegiene pentru a ilumina mai multe cătune”.

“Am constatat că din cele 32 de case 27 se încadrau pentru că există anumite restricţii. De exemplu, atât pe fonduri naţionale cât şi europene există restricţia ca o casă care se găseşte la mai puţin de 2 kilometri de o reţea să nu fie eligibilă să primească fonduri pentru panouri voltaice. Iar de atunci am zis să începem să ajutăm, să adunăm fonduri, pentru ca atunci să finalizăm proiectul pentru toată comunitatea. După acel proiect au venit alte comunităţi, alţi oameni”.

Lansat în vara anului 2021 cu ocazia împlinirii a cinci ani de activitate a asociaţiei, proiectul „Energie pentru Viaţă” a beneficiat de sprijin financiar care a făcut posibilă derularea lui în patru etape: localitatea Întregalde, judeţul Alba, (iunie 2021), sat Puntea Lupului, judeţul Harghita (octombrie 2021), comunele Năruja şi Vintileasca, judeţul Vrancea (septembrie 2022) şi satul Valea Rotundă, Comuna Dealu, judeţul Harghita (decembrie 2022).

Potrivit unei estimări a Ministerului Energiei pe baza datelor colectate de la consilii judeţene si prefecturi, în 2018 peste 52.000 de gospodării nu aveau curent electric, multe dintre acestea aflându-se în zone izolate.

Deşi necesare, investiţiile pentru conectarea gospodăriilor la reţeaua de electricitate nu demonstrează criteriul de eficienţă, adică nu aduc beneficii operatorului de distribuţie, aşadar va mai trece mult timp până când curentul electric va ajunge şi aici. Toate finanţările pentru montarea de panouri fotovoltaice exclud gospodăriile care se găsesc la mai puţin de 2 km de reţeaua de energie existentă. Astfel, circa 9.000 de gospodării din România nu au nicio speranţă de a vedea energia electrică.

Prin acest proiect, Asociaţia Energia Inteligentă şi-a propus atât atragerea finanţărilor necesare montării de panouri fotovoltaice în case izolate, care nu au avut niciodată curent electric, cât şi tragerea unui semnal de alarmă asupra numărului mare de gospodării neelectrificare care se găsesc în România la ora actuală.​

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO