Energie

Se vehiculează o măsură extremă: Un ministru italian spune că naţionalizarea este o opţiune pentru rafinăria Lukoil

Se vehiculează o măsură extremă: Un ministru italian...

Autor: Dorin Oancea

12.06.2022, 09:00 3956

Ministrul italian al tranziţiei ecologice a declarat sâmbătă că naţionalizarea se numără printre opţiunile pentru rafinăria italiană a Lukoil, situată în insula Sicilia, relatează Reuters. 

La sfârşitul lunii mai, liderii Uniunii Europene au convenit asupra unui embargo gradual, cu unele excepţii, asupra ţiţeiului rusesc, iar interdicţia asupra importurilor maritime ar putea avea un impact grav asupra rafinăriei.

"Există mai multe opţiuni în studiu, una este ceva de genul naţionalizării... alta este ca un cumpărător extern să intervină, de exemplu", a declarat ministrul Roberto Cingolani la un eveniment organizat de ziarul Il Foglio, fără a preciza cine ar putea fi acest cumpărător.

Rafinăria ISAB reprezintă aproximativ 20% din capacitatea de rafinare a Italiei. Aceasta are aproximativ 1.000 de angajaţi şi obişnuia să cumpere 30-40% din materia primă din Rusia, iar restul provenea de pe pieţele internaţionale.

De la invazia Rusiei în Ucraina, însă, a fost nevoită să se aprovizioneze aproape în totalitate cu ţiţei de la Lukoil, deoarece băncile internaţionale nu îi mai acordă credite.

În aprilie, surse au declarat pentru Reuters că o naţionalizare temporară a ISAB este una dintre opţiunile pe care guvernul le ia în considerare în cazul unor sancţiuni împotriva petrolului rusesc. citeste mai departe

Lukoil nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă prin e-mail.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO