Energie

Sistemul naţional de transport al gazelor, în stare de dezechilibru pe fondul consumului mare. Sistemul nu este în pericol, situaţii similare fiind înregistrate în ianuarie sau aprilie, 2017

Sistemul naţional de transport al gazelor, în stare de...

Autor: Roxana Petrescu

28.02.2018, 12:29 329

Pe fondul consumului de gaze ridicat din cauza temperaturilor scăzute, un indicator care măsoară volumul efectiv de gaze naturale aflat la un moment dat în sistemul de transport gestionat de Transgaz, Line Pack (LP), indică o stare de dezechilibru, după cum arată datele de pe site-ul companiei. Astfel, pentru ziua de azi, valoarea LP este de 34,3, starea de dezechilibru fiind înregistrată în intervalul 33-38. Valoarea optimă a acestui indicator este de 41 iar intervalul de normalitate este cuprins între 38 şi 44.

“Starea de dezechilibru pentru SNT, aşa cum este menţionată mai sus (când LP este cuprins între 33,0 ÷ 38,0 mil.Sm3 sau LP este cuprins între 44,0 ÷ 46,0 mil.Sm3), nu are ca şi consecinţă efectivă o stare de pericol cu privire la transportul gazelor în sistemul naţional de transport gaze ci este o consecinţă directă a unor stări şi consumuri excepţionale. O astfel de clasificare stabileşte punctul de plecare de la care Operatorul Sistemului Naţional de Transport începe să ia măsurile prevăzute de Regulamentele europene şi legislaţia naţională, în vederea menţinerii în parametrii optimi transportul de gaze la nivel national”, se arată pe site-ul Transgaz.

Mai mult, analizând datele de pe site-ul Transgaz, au fost zile în care situaţia sistemului a fost mai delicată decât cea de acum. De exemplu, între 8 şi 16 ianuarie, anul acesta, valoarea LP a fost în fiecare zi peste pragul de 46, ceea ce indică o stare de risc.

La fel, în martie, aprilie, august, speptembrie, octombrie sau decembrie 2017, potrivit datelor de pe site-ul Transgaz sistemul de transport s-a aflat în dezechilibru pornind de la valoarea LP în anumite zile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO