Obstacolele liberalizării pieţei sunt reprezentate de obligativităţile legislative impuse companiilor care activează în piaţa de energie, a spus Tudor Gafton, director general Amromco Energy, în cadrul conferinţei ZF Power Summit 2017.
,,Suntem pentru liberalizarea pieţei. Singurele probleme sunt legate de obligativităţile care ni se impun din punct de vedere a tranzacţionării pe piaţă. Pentru ca aceasta să funcţioneze o reglementare a pieţei de gaze ar trebui ca sistemele de tranzacţionare să fie bine puse la punct. Interesul producătorilor este să-şi vândă toată producţia, să evite costurile de înmagazinare, să vândă la un preţ cât mai apropiat de media preţurilor europene, să păstreze clienţii”, a spus Tudor Gafton.
Ate declaraţii ale lui Tudor Gafton:
,,Liberalizarea trebuie să le permită producătorilor să poată să exporte. Se discută foarte mult de ce s-ar mai produce dacă putem importa ieftin sau care ar fi interesul producătorilor.
România are resurse semnificative de ţiţei şi gaze. Companii precum Romgaz, Petrom contribuie cel mai mult cu taxe şi impozite la buget, ar fi iresponsabil ca guvernul să nu încurajeze producţia internă de petrol şi gaze.
Este o problemă de siguranţă şi securitate energetică. Nu numai că trebuie să ne limităm expunerea la importul din ţările non UE, dar este vorba de consum şi de fluctuaţii.
Trebuie şi aici o competiţie pentru că resursele trebuie exploatate raţional, există o limită clară a investiţiilor pe care le poate face o companie şi trebuie creată o concurenţă.
Pentru a atrage investiţii în România trebuie să genereze un profit economic cel puţin la media pe care o oferă celelalte regiuni petroliere. România nu este foarte atractivă. Costurile sunt undeva în jurul a aproape 20 de dolari pe baril şi 15 e baril echivalent la gaze, ceea ce este foarte mult pentru că pot fi şi sub 1 dolar pe baril”.