Energie

Vremea caldă ar putea aduce germanilor energie gratuită de Sărbători sau chiar să fie plătiţi să consume

Vremea caldă ar putea aduce germanilor energie gratuită...

Autor: Ştefan Stan

22.12.2015, 12:26 1362

Vremea caldă din această iarnă ar putea aduce germanilor energie gratuită de Crăciun, sau chiar preţuri ”negative”, datorită parcurilor eoliene care au supraperformat, scrie Bloomberg.

Preţurile ar putea scădea sub zero timp de câteva zile în timpul sărbătorilor, dacă Germania nu închide centralele pe cărbune şi gaze când producţia de energie eoliană creşte, potrivit  Markedskraft Deutschland GmbH, un consultant german pe probleme de energie. Asta înseamnă că germani iar putea fi plătiţi să consume energie.

În ziua de Crăciun, producţia de energie provenită de la centralele eoliene ar putea fi dublă decât media ultimelor 30 de zile, în timp ce luna decembrie, caer este mult mai caldă decât este normal, ar putea aduce anului 2015 titlul de ”cel mai călduros an din istorie pentru Europa”.

Presiunea pe preţurile din Germania, cea mai mare putere energetică din regiune, ar putea fi acest an şi mai mare în condiţiile în care se estimează că electricitatea din surse regenerabile ar putea satisface o treime din cererea internă, de la 20% cât era anul trecut.

O decizie crucială pe care va trebui să o ia cea mai puternică economie europeană va fi dacă să păstreze operaţionale centralele energetice tradiţionale. Această decizie este deosebit de importantă atât din perspectiva preţurilor, dar şi a stabilităţii energetice, în condiţiile în care energia eoliană – deşi mai ieftină – nu este întotdeauna constantă, din moment ce depinde de vreme. 

”Cu energia eoliană contează şi ce se întâmplă, nu doar cantitatea. Dacă energia generată de parcurile eoliene este ridicată, însă cererea este scăzută, va fi energie în exces, iar dacă celelalte forme de energie tradiţională, precum centralele nucleare, pe cărbune sau lignit vor continua să genereze energie, preţurile ar putea ajunge negative”, potrivit Paolo Coghe, un analist SocGen.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO