Energie

XTB Polonia: Preţurile petrolului sunt volatile şi ar putea pendula între un maxim de 200 dolari pe baril şi sub 100 de dolari pe baril până la final de 2022

 XTB Polonia: Preţurile petrolului sunt volatile şi ar...

Autor: Roxana Rosu

10.03.2022, 11:52 176

Preţurile petrolului au ajuns la 130 de dolari pe baril, dar planul geopolitic ar putea împinge preţurile şi mai sus, la un maxim de 200 de dolari, dacă Rusia va decide să interzică exporturile de mărfuri energetice.

”Dacă o aprovizionare de până la 3 milioane barili pe zi este îngheţată, o creştere a preţului la 150-165 USD per baril este o posibilitate reală. Cu toate acestea, dacă o aprovizionare de peste 3 milioane de barili pe zi este îngheţată, nu poate fi exclusă o creştere a preţului peste 200 de dolari pe baril”, arată o analiză realizată de XTB Polonia, casă de brokeraj pe bursele internaţionale.

Pe de altă parte, în cazul în care China va stimula achiziţiile de petrol rusesc, în timp ce alţi producători vor creşte producţia şi vor începe să vândă mai mult în Europa, preţul petrolului ar putea scădea sub 100 de dolari chiar în acest an.

Scenariul în care preţurile petrolului ajung la 100 de dolari pe baril părea foarte puţin probabil în 2021, dar acum a devenit realitate. Chiar pe măsură ce invazia Ucrainei de către Rusia a început să progreseze, mulţi credeau că preţurile nu vor depăşi 120 de dolari pe baril. Toate aceste scenarii improbabile s-au materializat, preţurile depăşind rapid previziunile iniţiale. Cu toate acestea, spre deosebire de multe alte mărfuri, preţurile ţiţeiului nu au atins încă maxime istorice.

Producţia de petrol a Rusiei se ridică la aproximativ 10 milioane de barili pe zi, jumătate din aceasta fiind exportată ca ţiţei şi aproximativ 3 milioane de barili pe zi ca produse derivate din petrol.

Piaţa petrolului trebuie să fie relativ echilibrată pentru a preveni volatilitatea preţurilor, rezultată din şocurile cererii şi ofertei.

Rusia exportă aproximativ 2 milioane barili pe zi prin conducte şi aproximativ 6 milioane de barili pe zi prin cisterne. Exporturile către UE se ridică la aproximativ 4 milioane de barili pe zi, aproximativ 1 milion de barili pe zi fiind exportat prin conducte.

Companiile occidentale încep să se autosancţioneze şi refuză să cumpere petrol rusesc pe piaţa spot. Acest lucru ar putea duce la îngheţarea a aproximativ 3 milioane de barili pe zi din exporturile ruseşti.

Aruncând o privire la evoluţia istorică, ar fi al cincilea cel mai mare şoc de aprovizionare pentru petrol. Şocul de aprovizionare care a venit după ce Irakul a invadat Kuweitul în anii 1990 a fost mai mare, se mai arată în analiză.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO