Energie

ZF Power Summit 2023. Lăcrămioara Diaconu, country manager, OX2 Romania: A existat o atracţie din partea OX2 pentru România. Avem patru proiecte în eolian şi pornim de la un portofoliu care acum are circa 600 MW, pe care vrem să îl creştem în continuare

ZF Power Summit 2023. Lăcrămioara Diaconu, country...

Autor: Alexandra Matei

22.02.2023, 11:03 212

Lăcrămioara Diaconu, country manager al OX2 Romania, cel mai mare operator independent de proiecte eoliene la nivel european, intrat pe piaţa locală în 2021, prin achiziţionarea unui proiect eolian onshore de 300 MW, spune că a existat o mare atracţie pentru România încă de la început.

Acum, compania care a pornit în Suedia acum mai bine de 15 ani, are patru proiecte în eolian şi un portofoliu ce cuprinde circa 600 MW, pe care îşi propune să crească în continuare, mizând pe potenţialul pieţei locale.

„A existat o atracţie din partea OX2 pentru ţara noastră. Avem patru proiecte în eolian, suntem încrezători şi pornim de la un portofoliu care acum are circa 600 MW, pe care vrem să îl creştem în continuare. OX2 este despre accelerarea accesului la regenerabil şi îşi doreşte să fie un lider mondial pe toate tehnologiile şi nu doar în Europa. În momentul de faţă, este o prezenţă în Ţările Nordice, Spania, Italia, Polonia, Franţa, Grecia şi România. Ne dorim o dezvoltare la nivel global şi să fim parte din tranziţia de la combustibili fosili la energia regenerabilă. În prezent, căutăm să aducem în portofoliul nostru acele proiecte potrivite pe care să le ducem la un nivel de bancabilitate, să atragem finanţare, să ataşăm PPA şi le construim şi le punem în funcţiune”, a spus Lăcrămioara Diaconu, country manager al OX2 Romania, în timpul conferineţi ZF Power Summit 2023.

Alte declaraţii:

OX2 identifică proiecte de la o fază timpurie sau chiar green field. Le dezvoltă, le constuieşte, le operează. Pe parcurs, atrage un investitor care va finanţa construcţia acelui proiect. În acelaşi timp, OX2 pune pe masă şi contracte PPA, deci practic investitorul primeşte un produs complet.

Sectorul regenerabil va fi cel mai mare investitor din energie în următorii ani. Dacă e să calculăm cât costă retehnologizarea şi unităţile noi de la Cernavodă, dacă ne gândim că se investeşte în gaz, de departe, regenerabilul este cel mai mare investitor la nivel de sector în anii următori.

Vrem să găsim acele proiecte bune, care se încadrează în cele 15% cu şanse de reuşită. Dacă sunt multe proiecte bune şi nu sunt obstacole, cu siguranţă vom investi mai mult. Dacă nu, vom fi prudenţi. Este o competiţie de capital la nivel global, iar capitalul se duce acolo unde există un return mai bun, unde este un mediu stabil pentru investiţii.

Sunt costuri mai mari de racordare, vedem cum încă se lucrează la obţinerea ATR-urilor în cazul unor proiecte, vedem întârzieri datorate unor avize – poate că nu este uriaşă, dar la fiecare pas se întârzie câte puţin proiectul. Cu toate acestea, ce cred eu că ţine de un investitor bine organizat este gestionarea unui astfel de risc printr-un dialog cu autorităţile şi printr-un planning foarte bun al echipei de proiect.

Anul acesta ne pregătim să avem prima tranzacţie, deci unul dintre proiectele noastre va ieşi pe piaţă şi este un test foarte bun. Noi suntem încurajaţi să continuăm şi credem în România şi de asta suntem aici.

Limitările însă pot veni şi dinspre resurse. Piaţa este încinsă, mă aştept să existe o limitare a capitalului. Lumea vine în România şi pentru faptul că există expertiză foarte bună. Avem un mediu foarte bun pentru a atrage aceste finanţări – Fondul pentru Modernizare, PNRR. Dacă folosim această fereastră de oportunitate, cred că povestea de convergenţă a României poate fi de succes.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO