Companii

Energy Holding a pierdut contractul cu Oltchim

21.01.2008, 17:50 28

Energy Holding, cel mai mare trader privat de energie de pe piata, a pierdut de la inceputul anului acesta contractul de furnizare cu combinatul chimic Oltchim, estimat la 65 mil. euro, locul sau fiind luat de Electrica.
Compania de stat a reusit la sfarsitul anului trecut sa cumpere energie de pe Bursa Romana de Marfuri la un pret de 150 de lei pe MWh in conditiile in care preturile de tranzactionare de pe bursa de energie OPCOM erau de aproximativ 180 de lei pe MWh.
Contractul presupune livrarea a 1,35 mil.MWh anual (2% din consumul anual al Romaniei) si are o valoare de aproximativ 65 mil. euro pe an tinand cont de preturile de tranzactionare de pe bursa de energie OPCOM.
Energy Holding risca in acest moment sa piarda si contractul de furnizare cu Petrom care-i aducea traderului de electricitate incasari de aproape 100 mil. euro anual, adica o treime din incasarile totale. Totodata, Energy Holding anunta pentru anul acesta schimbarea strategiei si reorientarea catre clientii industriali mici si mijlocii.
"Energy Holding nu mai furnizeaza energie electrica societatii Oltchim. Dupa o colaborare de peste 3 ani, benefica pentru ambele companii, contractul de furnizare de energie electrica, care s-a desfasurat in cele mai bune conditii, a incetat cu acordul partilor. Potrivit strategiei pentru 2008 si anii urmatori, Energy Holding se va reorienta spre segmentul consumatorilor industriali mici si mijlocii", au declarat reprezentantii traderului de electricitate.
Reprezentantii Electrica au declarat ca negocierile dintre ei si Oltchim au inceput inca din luna noiembrie a anului trecut, in urma primirii unei oferte de negociere din partea combinatului.
"Contractul va fi valabil pentru intreg anul 2008, dar exista posibilitatea de prelungire a acestuia", a declarat Corneliu Stan, directorul general al Electrica.
O parte din energia necesara castigarii acestui contract a fost achizionata de catre Electrica in urma organizarii unei licitatii pe Bursa Romana de Marfuri.
Pe 27 decembrie, Electrica isi anunta intentia de a cumpara o cantitate de 636.480 de MWh. A doua zi, Complexul Energetic Turceni vine cu o oferta de vanzare pentru o treime din energia solicitata de Electrica la un pret de 150 de lei MWh in conditiile in care pe bursa OPCOM achizitiile de energie aveau un pret de aproximativ 180 de lei pe MWh. Pana la aceasta tranzactie, niciun producator de energie nu a participat vreodata la o tranzactie de cumparare de energie, nici pe BRM si nici pe OPCOM, acestia intotdeauna plasandu-se in pozitia de vanzator.
"Energy Holding nu mai putea asigura energia la un pret avantajos. Noi consumam anual 1.350.000 de MWh si ne-am dorit o reducere a costurilor", a declarat Constantin Roibu, directorul general al combinatului Oltchim.
CE Turceni, Oltchim si Electrica sunt companii care se afla inca in proprietatea statului, desi au existat mai multe momente in care statul si-a anuntat intentia de a le privatiza. Contractul incheiat intre Oltchim si Energy Holding nu avea o data concreta de expirare, ci avea o clauza care permitea prelungirea acestuia daca partile erau de acord.
Energy Holding estima pentru 2007 afaceri de 400 mil.$ (280 mil. euro) si un profit net cuprins intre 13-15 mil. $ (9 - 10 mil. euro) si estimeaza pentru acest an o crestere moderata a afacerilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO