Companii

Energy Holding si Rompetrol vor sa produca energie pe aripile vantului

19.09.2003, 00:00 24

Compania Energy Holding, activa pana acum in comertul cu energie, consultanta si proiectare, si grupul petrolier Rompetrol au in vedere formarea unui nou producator de energie pe piata romaneasca prin dezvoltarea unui proiect de producere de energie eoliana la Agigea - Midia. Cele doua companii vor sa finanteze in acest sens un proiect, estimat pe piata acum la minim 25-30 mil. euro, primele cantitati de energie urmand sa fie livrate incepand din 2005, potrivit unor surse apropiate discutiilor.
"In principiu, este vorba de o investitie finantata in regim de 50%-50% de catre Energy Holding si Rompetrol, insa cotele de participatie in proiect urmeaza sa fie stabilite dupa finalizarea studiului de fezabilitate. Pentru a produce o energie vandabila, este necesara instalarea a 20 - 30 de turbine eoliene, fiecare cu o putere de aproximativ 750 KW (0,75 MW)", au spus sursele citate. Pe piata, valoarea unui MW instalat este de aproximativ 1 - 1,2 milioane euro.
Valoarea proiectului si solutiile de finantare vor fi stabilite in urma finalizarii studiului de fezabilitate, estimata pentru primavara anului viitor, spun reprezentantii Energy Holding.
"Energy Holding este implicata permanent in identificarea si punerea in practica a proiectelor de utilizare a surselor de energie curate, cum sunt si centralele eoliene. Acest proiect nu va avea nici un impact asupra emisiilor de dioxid de carbon din Romania, dovedind astfel angajamentul nostru fata de promovarea dezvoltarii durabile a sectorului energetic romanesc", a declarat  Nicolae Bogdan Buzaianu, presedintele Energy Holding. Pentru companie, unul dintre cei mai activi furnizori de energie de pe piata liberalizata a energiei, va insemna o extindere a portofoliului de afaceri pe piata interna cu inca o veriga - producerea de energie.
De cealalta parte, Rompetrol este unul din marii consumatori industriali de energie si gaze de pe piata romaneasca.
Conducerea grupului a stabilit ca tinta scaderea costurilor de prelucrare pe tona de titei la Petromidia de la 20 $ la 15 $ pana in 2005, context in care are nevoie de o reducere a costurilor, inclusiv a celor cu utilitatile (energie si gaze). Proiectul eolian ar putea insemna pentru Rompetrol una din sursele de acoperire a consumului propriu sau venituri din vanzarea energiei produse.
"Va fi creata o entitate separata in care grupul Rompetrol va avea actiuni. Cate? Discutiile sunt inca la inceput; depinde de valoarea capitalului social al acesteia (n.r. - a viitoarei societati). Energia produsa va fi livrata fie catre rafinaria Petromidia, fie in sistemul energetic national", explica Eric Chis, vicepresedinte in cadrul grupului Rompetrol, responsabil cu achizitiile si dezvoltarea. Actualul furnizor de energie pentru Petromidia este chiar Energy Holding.
Furnizorul de energie va semna, la finele lui noiembrie, un memorandum de intelegere cu societatea franceza Jeumont SA, parte a grupului franco-german Framatome ANP, in vederea utilizarii tehnologiei Jeumont in proiectul eolian.
Compania va cumpara, in curand, un sistem automatizat de masurare a parametrilor vantului din zona Agigea-Midia, investitie de peste 50 mii euro si parte a studiului de fezabilitate.
Potrivit unor statistici, Romania are 1 MW instalat in energie eoliana din cei 31.128 MW la nivel mondial. Pe langa ratificarea protocolului de la Kyoto, autoritatile au inceput sa faca pasi concreti pentru incurajarea investitiilor in zona producerii de electricitate din surse regenerabile (energie hidro, eoliana, solara), prin emiterea unei hotarari de guvern in aprilie.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels