Companii

Enterprise Investors vrea sa dubleze reteaua de magazine Profi

15.12.2009, 23:29 116

Fondul Enterprise Investors, care a preluat in noiembrieretailerul Profi pentru 66 mil. euro, vrea sa dubleze reteaua inurmatorii 3-4 ani pana la 130 de unitati. Investitiile planificatein extindere pot fi estimate la 45-50 mil. euro.

Achizitia Profi a fost tranzactia anului in retail si cea maiimportanta miscare din segmentul discounterelor, singurul care incaraporteaza cresteri de vanzari in 2009.

"Speram sa dublam numarul de magazine Profi in urmatorii 3-4ani", a declarat Cristian Nacu, Partener al Enterprise Investors,compania care administreaza fondul de investitii Polish EnterpriseFund VI.

Nacu a mai spus ca imediat dupa aprobarea tranzactiei de catreConsiliul Concurentei a inceput mandatul noului CEO al retelei,germanul Gunter Grieb, unul dintre cei mai vechi manageri expatidin retailul romanesc.

Grieb, 40 de ani, a fost pana la jumatatea acestui an directorulde operatiuni (COO) al retailerului de bricolaj OBI Romania, operatde grupul german Tengelmann. El a venit in Romania in anul 2002pentru a forma echipa care a deschis primele hipermarketuriKaufland in Romania.

Dupa ce a dus reteaua Kaufland in 27 de locatii, Grieb a parasitcompania la jumatatea lui 2007, iar anul trecut a revenit inretailul local, insa pe un segment diferit, cel al magazinelor debricolaj.

Grieb a fost adus de Enterprise Investors la conducerea Profi inlocul lui Caius Crisan, care a decis sa coordoneze in continuareactivitatile fostei divizii imobiliare a retailerului Profi, care aramas in proprietatea vanzatorului.

Reteaua Profi, care opereaza in acest moment 65 de magazine,este al treilea mare retailer alimentar cu discount de pe piatalocala, dupa Penny Market si Plus. Anul trecut operatorul Profi arealizat vanzari de 440 mil. lei (120 mil. euro), cifra incluzandafacerile raportate de magazinele Albinuta, preluate in 2007 de lacompania lituaniana Maxima Lt.

Achizitia Profi a marcat revenirea Enterprise Investors pe piatade retail din Romania. Fondul polonez de investitii a iesit dinacest sector in 2007, cand a vandut reteaua de supermarketuriArtima catre Carrefour pentru 55 mil. euro.

Modelul Artima

In 2005, Enterprise Investors a achizitionat reteaua Artimacontrolata de omul de afaceri Florentin Banu pentru 17 mil. euro.Pana in 2007, cand a iesit din acest business, fondul a dezvoltatlantul de supermarketuri de la 14 la 21 de unitati utilizand doarresurse proprii ale retailerului.

La scurt timp dupa preluare, Enterprise Investors l-a adus laconducerea Artima pe Clemens Petschnikar, fost sef al retelei desupermarketuri Billa in Romania, iar ulterior a schimbat imagineamagazinelor Artima printr-un rebranding.

In medie, investitiile Enterprise Investors intr-o companie s-auintins pana acum pe o perioada de trei ani. Exit-ul din reteauaArtima i-a adus fondului o suma de peste trei ori mai mare decatinvestitia realizata in aceasta companie.

In prezent Enterprise Investors este singurul fond de investitiicare activeaza in comertul alimentar. Intrat pe piata locala in2005, cand a achizitionat o participatie minoritara la Orange invaloare de 20 mil. euro, acesta a investit peste 100 de milioane deeuro pana in prezent.

Prin fondurile administrate, Enterprise Investors mai detineparticipatii la Siveco, cea mai mare companie locala de software,si la producatorul de materiale de constructii Macon Deva.

Caius Crisan administreaza investitiile fostuluiproprietar al Profi

Caius Crisan, care a condus reteaua Profi din 2004 pana lapreluarea acesteia de catre Enterprise Investors si care a integratmagazinele Albinuta in 2007, este in prezent directorul general siadminstratorului companiei Rip-Est din Timisoara, detinuta defostul proprietar al Profi. Rip-Est este fosta divizie imobiliara aretelei locale Profi, avand in proprietate 27 din cele 65 de spatiiin care opereaza retailerul in acest moment si mai multe proiecterezidentiale. "Fostul poprietar al Profi intentioneaza sainvesteasca banii din vanzarea retelei tot pe piata din Romania", adeclarat

Crisan. Nici reprezentantii Profi si nici cei ai EnterpriseInvestors nu au dorit sa dezvaluie numele fostului proprietar alretelei, ei precizand doar numele companiei vanzatoare, DunaWaiting Participation. Aceasta companie este controlata de JeanMarc Hendrix, potrivit unor surse din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO