Companii

Europolis: Primim doua-trei oferte pentru preluare pe zi

17.12.2008, 17:19 73

Fondul austriac de investitii Europolis, controlat de grupul Volksbank, spune ca are in prezent lichiditati suficiente pentru achizitii, insa nu va mai derula tranzactii pana cand bancile nu vor relua procesul de creditare.

"Vom alege cu foarte mare atentie viitoarele proiecte in care vom fi implicati. Chiar daca avem in prezent o sursa ridicata de lichiditati nu o vom cheltui daca nu gasim un proiect foarte bun. Primim in fiecare zi circa doua-trei oferte de preluare, un numar foarte mare fata de cel dinaintea crizei financiare, dar nu am vazut produse care sa fie achizitionate", a declarat Marian Roman, directorul general al Europolis Real Estate Asset Management, subsidiara locala a Europolis.
Roman considera ca piata imobiliara se va debloca la jumatatea anului viitor, dupa ce bancile vor publica primele bilanturi si isi vor recapata increderea, iar procesul de creditare va fi reluat. Compania are in derulare investitii de 633 mil. euro pe piata locala, in timp ce valoarea proiectelor finalizate se ridica la circa 167 mil. euro.
Cea mai importanta investitie a Europolis aflata in derulare este imobilul de birouri Orhideea Business Center, situat langa statia de metrou Grozavesti din Capitala. Europolis va investi circa 117 mil. euro in cladirea de birouri cu 44.500 mp inchiriabili, care reprezinta primul proiect de dezvoltare al companiei, dupa o perioada de cinci ani in care a fost implicata doar in achizitii.
"Am selectat arhitectul si vom incepe constructia cel mai probabil in trimestrul al doilea al anului viitor. Pentru stadiile actuale de pregatire a proiectului, care totalizeaza 30% din investitie, avem deja finantare, urmand ca anul viitor sa obtinem de la banci si restul sumei", afirma Roman.
Proiectul a obtinut deja certificatul de urbanism si are planul de detaliu (PUD) aprobat, urmand ca anul viitor sa fie obtinuta si autorizatia de constructie. Austriecii au achizitionat terenul de 7.400 mp din Grozavesti in luna februarie a acestui an, in urma unei tranzactii care s-a ridicat la circa 20 mil. euro.
Europolis detine pe piata locala imobilul de birouri Europe House din Piata Victoriei, primele doua cladiri de birouri din proiectul Sema Parc si proiectul logistic Cefin Logistic Park, devenit Europolis Logistic Park dupa preluare. Cele trei proiecte vor genera o cifra de afaceri de 22 mil. euro in 2009, in crestere cu 10% fata de anul acesta.
 
Cititi un interviu cu Marian Roman in numarul de maine al ZF
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO