Companii

Excelent Bucuresti a avut un prim semestru slab in 2000

09.08.2000, 00:00 16



Fabrica de dulciuri Excelent Bucuresti a inregistrat rezultate financiare destul de slabe in primul semestru al acestui an, profitul net inregistrat de companie, de numai 378 milioane de lei, fiind de aproape 24 d ori mai rdus fata de cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.

"Rezultatele slabe pe primul trimestru se datoreaza aproape in exclusivitate politicii de preturi reduse pe care s-a mers pana in prezent si care s-a dovedit neadecvata. Rezultatul inregistrat in aceasta perioada nu a putut acoperi nici depreceirea fata de dolar si nici inflatia. In urmatorul semestru se va ridica pretul produselor Excelent la valoarea adevarata a acestora", au spus pentru Ziarul Financiar surse din conducerea Excelent.

Profitul brut inregistrat compania bucuresteana in aceasta perioada a fost de 4,11 miliarde de lei, cu peste zece miliarde mai mic fata de cel inregistrat pe primul semestru al anului trecut. Profitul din exploatare pentru aceasta perioada a fost de 12,04 miliarde de lei iar cifra de afaceri a fost de 220,87 miliarde de lei.

Bugetul de venituri si cheltuieli pe intreg anul 2000 prevede realizarea unui profit net de 73,37 miliarde de lei, la un profit brut de 97,83 miliarde de lei. Cifra de afaceri pe care mizeaza oficialii Excelent in acest an este de 880,65 miliarde de lei.

Excelent obtinuse in primele trei luni ale acesteui an un profit de 5,10 miliarde de lei, nivel cu aproape 70% mai ridicat fata de cel inregistrat in perioada similara a anului trecut, de numai 3,05 miliarde de lei.

Actiunile Excelent, listate la prima categorie Bursei de Valori Bucuresti, s-au inscris pe o tendinta descrescatoare de la inceputul lunii mai, cand au atins un maxim de 970 lei/actiune, pret situat totusi sub valoarea nominala a unui titlu. In prezent, titlurile Excelent se tranzactioneaza la un pret de circa 730 lei/actiune.

Excelent Bucuresti are un capital social de 93,85 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 lei. Societatea este privatizata integral, actionarul majoritar fiind societatea Axis Investments Limited, care detine 94,7% din titluri, restul actiunilor, in pondere de 5,3% din capital, fiind impartite intre micii investitori.

Societatea s-a constituit 1991 sub numele de Excelent SA, prin transformarea Intreprinderii de produse zaharoase Bucuresti, intreprindere ce a fost fondata in 1948 prin nationalizarea a mai multor fabrici, printre care: Intreprinderea Frank, fosta filiala a concernului Heinrich Frank Sohne din Austria, SAR Corso, firma individuala Paval Helioty, fabrica de ciocolata Zamfirescu, fabrica Peles si firma individuala Niculae Anghelescu. Dupa nationalizare, fabrica preia si intreprinderile IIS Urs de Dorna, IIS Fraga, IIS Cicoarea si IIS Delicia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO