Companii

Excelent: inchiderea fabricii Kandia nu mareste profitul

31.08.2004, 00:00 57

Producatorul de ciocolata Kandia a anuntat ca a renuntat la unitatea de productie de la Timisoara, decizia reprezentand o etapa a procesului de fuziune al companiei cu un alt jucator important de pe aceasta piata, societatea Excelent Bucuresti.
"Restructurarea nu va afecta cifra de afaceri a grupului Excelent - Kandia. Din contra, estimam ca, urmare a reducerii costurilor administrative si logistice, inchiderea fabricii Kandia va mari profitul grupului cu 300.000 - 400.000 de dolari pe an", a declarat Sorin Alexandru, director general Excelent.
Hotararea a fost atras disponibilizarea a 160 de salariati, carora li s-au acordat beneficii compensatorii, de comun acord cu sindicatele. Productia Kandia a fost mutata pe liniile Excelent.
Fuziunea dintre cei doi producatori de ciocolata a intrat in linie dreapta odata cu publicarea proiectului de fuziune. Potrivit acestuia, Excelent absoarbe Kandia, iar actionarii acesteia din urma primesc o actiune Excelent pentru fiecare sapte actiuni detinute. Mai precis, fiecare actiune Kandia se va transforma in 0,1447 actiuni Excelent.
Inainte de fuziune, Excelent era principalul actionar al Kandia, dupa ce a preluat, in 2003, pachetul majoritar de actiuni de la fondul de investitii Rivta Handelsges, tranzactie evaluata la sase milioane de dolari.
Fuziunea Kandia cu Excelent ar putea insemna trecerea pe primul loc pe aceasta piata a Excelent, care ar ajunge la o cota de piata de 39%. Ultimele estimari de pe aceasta piata situau Excelent pe locul al doilea, cu 27%, pe primul loc situandu-se Kraft Foods Romania, cu 35%, iar pe al treilea Kandia, cu 12%. Cota de piata a marcii Kandia ar putea fi in prezent mai mare dupa campania publicitara agresiva inceputa la finalul anului trecut pentru ciocolata Kandia. Investitiile pentru lansarea si promovarea noilor produse s-a ridicat la 2,5 milioane de dolari.
Kandia a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 212,2 miliarde lei, cu 34% mai mica fata de anul anterior. Odata cu scaderea cifrei de afaceri, compania a intrat pe pierderi, cu un rezultat negativ de 2,56 miliarde lei.
Dupa fuziune, Excelent ar putea ajunge la o cifra de afaceri 40 milioane de dolari, si un profit anual de 4 milioane de dolari daca rezultatele financiare vor avea o evolutie similara cu cea de anul trecut. Excelent a incheiat anul trecut cu vanzari in valoare de 968 miliarde de lei (30 milioane de dolari), conform datelor financiare preliminate ale companiei.
Actiunile detinute de Excelent la Kandia vor fi anulate, astfel ca principalul actionar al noii companii va fi Axis Investment, cu 90,1% din actiuni. Axis Investment este un vehicul de investitii al East Europe Development Fund, fond de investitii regional in valoare de 120 mil. $ printre ai carui investitori se numara omul de afaceri Fatih Taher, care este si unul din principalii actinoari ai hotelului Marriott, dar si companii straine cum ar fi ABB, Ericsson sau Fiat.
Pachetul de actiuni cu care a ramas Rivta GMBH la Kandia dupa ce a vandut pachetul majoritar catre Excelent ii va conferi fondului o cota de 3% in capitalul companiei rezultate dupa fuziune.
andrei.frunza@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO