Companii

Excelent investeste 10 mil. euro pentru a castiga teren pe piata ciocolatei

01.02.2005, 00:00 46

Compania Kandia-Excelent, producatorul ciocolatelor Kandia si Laura, a alocat pentru acest an un buget de investitii de 10 milioane de euro in productie, a spus Sorin Alexandrescu,  directorul general al companiei.
Investitiile vor avea ca destinatie cresterea capacitatilor de productie de ciocolata si intrarea pe noi categorii de piata complementare, o varianta fiind piata napolitanelor.
"Investitiile din acest an vor fi de circa 10 milioane de euro, mai mult decat dublu fata de anul trecut. Aceasta suma include numai investitiile in tehnologie si utilaje, nu include si sumele aferente promovarii produselor", a spus Alexandrescu.Anul trecut, investitiile companiei s-au ridicat la circa 5 milioane de dolari (4 mil.euro) din care o parte au fost utilizate pentru achizitionarea unei linii de productie a tabletelor de ciocolata. Compania intentioneaza sa mai achizitioneze anul acesta o noua line pentru productia de ciocolata, intrucat volumul actual nu acopera cererea pietei.
"Anul trecut, in august, am pus in functiune o linie noua de productie care a crescut capacitatea de productie la ciocolata cu circa 30-40%. Cu toate acestea, cererea a depasit ca ritm cresterea productiei, astfel ca in acest an vom achizitiona o noua linie de productie", a spus Alexandrescu.
Excelent a fuzionat anul trecut cu rivalul Kandia, formand cel mai mare producator de ciocolata din Romania, la egalitate cu Kraft Foods.
Alexandrescu a spus ca societatea a atins anul trecut obiectivele urmarite.
"Anul trecut am atins atat obiectivele financiare cat si volumice si de investitii. Dupa fuziune, am operat o restructurare a portofoliului de produse, astfel ca acestea au fost modificate in proportie de 70%", a mai spus Alexandrescu. El nu a precizat cifra de afaceri aferenta anului trecut. Compania isi propusese anul trecut o cifra de afaceri de 36 de milioane de dolari (circa 29 mil.euro).
"Pentru 2005, obiectivul nostru sa crestem vanzarile cu circa 25% in euro, aproximativ la fel ca anul trecut. Anul acesta vom incerca sa ne consolidam cele doua branduri umbrela, respectiv Kandia si Laura atat pe segmentul tabletelor cat si pe alte segmente cum ar fi batoane si praline", a adaugat Alexandrescu. El a mai spus ca investitiile in promovare vor fi cel putin la fel de mari ca anul trecut.
Piata ciocolatei din Romania se ridica la peste 100 de milioane de euro pe an, si, anul trecut, a fost una dintre cele mai dinamice, inregistrand un avas de peste 25% in volum.
Excelent-Kandia (cu marcile Excelenta, Laura, Kandia) si Kraft Foods (Poiana, Milka) detin primele doua pozitii dupa cota de piata, fiind urmate de Supreme Chocolats (Primola, Novatini, Anidor) si de Heidi Chocolate Suisse (Heidi).
"Piata ciocolatei va fi probabil la fel de dinamica anul acesta, mai ales ca in Romania, consumul de ciocolata pe cap de locuitor este inca scazut comparativ cu media europeana", a mai apreciat Alexandrescu. In afara de ciocolata, Excelent mai vinde produsele de patiserie durabila Magura, precum si caramele, nuga si dulciuri dietetice.
Un alt obiectiv al companiei Kandia -Excelent este intrarea pe o alta categorie de piata complementara ciocolatei, cea mai probabila varianta fiind cea a napolitanelor.
"Acesta este un proiect pe termen mediu, iar decizia se va lua pe parcursul acestui an. O parte din investitiile in tehnologie din acest an vor fi destinate intrarii pe noua categorie de piata", a mai precizat Alexandrescu. Pe piata napolitanelor, jucatorii sunt la ora actuala Nestle (cu marca Joe), care are cea mai mare cota de piata, European Drinks (Natty) si Alka. Piata este estimata la circa 40 de milioane de dolari pe an.
Principalul actionar al comaniei Excelent, cu 84% din capital, este banca austriaca Julius Meinl Bank, detinuta de omul de afaceri Julius Meinl, care are afaceri si in domeniul cafelei si al ciocolatei.
Compania excelent are in prezent in jur de 970 de angajati, urmand ca anul acesta numarul acestora sa ajunga la circa 1.000 de persoane, in urma investitiilor de extindere a capacitatilor.
Excelent SA a preluat anul acesta prin fuziune si producatorul de ciocolata Kandia producea tabletele de ciocolata Kandia si Laura, bomboanele de ciocolata Stil si Concerto, batoanele de ciocolata Rom si Papi. Aceasta a fost cea mai importanta tranzactie din ulltimii ani de pe piata ciocolatei.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO