Companii

Exclusiv Gândul. Cum au plătit toţi ROMÂNII 1,3 MILIARDE de euro pentru prostia şi hoţia Guvernelor postdecembriste

Exclusiv Gândul. Cum au plătit toţi ROMÂNII 1,3 MILIARDE de euro pentru prostia şi hoţia Guvernelor postdecembriste

Foto: Octav Ganea

Autor: Gândul

10.10.2012, 11:11 835

Statul le-a iertat celor mai mai mari companii care administrează şi exploatează reţeaua feroviară din România, respectiv CFR Călători, CFR Marfă şi CFR SA datorii de peste 5,7 miliarde de lei, echivalentul a circa 1,3 miliarde de euro în ultimii 14 ani, reiese din datele centralizate de gândul.

Indiferent de guverne, că a fost vorba despre Radu Vasile, Adrian Năstase. Călin Popescu Tăriceanu sau Emil Boc, soluţia pentru "restructurarea" acestor giganţi de stat a fost, în final, aceeaşi: iertarea de datorii pentru a evita falimentul.

Cea mai mare "iertare" de datorii, la CFR SA, în valoare de circa 900 de milioane de euro, negociată cu FMI şi Comisia Europeană de către guvernul Boc, a fost aplicată, prin ordonanţă de urgenţă în această vară de către cabinetul Victor Ponta.

Marţi, pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, a fost introdusă legea pentru adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă, votul final fiind însă amânat până săptămâna viitoare datorită dezbaterilor prelungite privind situaţia TVR.

Proiectul de lege prin care CFR SA ar urma să fie iertată de datorii de aproape 4 miliarde de lei către bugetul de stat nu reprezintă însă, nici pe departe, o premieră în România. Chiar de la înfiinţare, cele trei mari companii de stat care asigură transportul de persoane şi mărfuri precum şi exploatarea căilor ferate au fost scutite de numeroase obligaţii bugetare, argumentul adus de fiecare dată de către guvernanţi fiind că astfel se evită falimentul.

Ce s-a întâmplat marţi în Parlament

Ştergerea datoriilor CFR SA către bugetul de stat prin conversia lor în acţiuni este o măsură anunţată la începutul anului de guvernul Boc şi reprezintă un nou efort disperat al Executivului de a pune în ordine finanţele unei companii care merge de ani de zile pe pierderi şi care acumulează în fiecare exerciţiu financiar datorii tot mai mari.

Deputaţii au reuşit, totuşi, să voteze marţi, cu 163 de voturi "pentru", 7 abţineri şi 64 de voturi "împotrivă", acordarea unui împrumut de peste 172 de milioane de euro pentru achitarea unor datorii pe care operatorul CFR SA le avea la mai mulţi furnizori de energie, care ameninţă de ceva vreme cu întreruperea furnizării de curent electric pentru neachitarea facturilor.

Citiţi mai multe detalii aici

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels