Companii

Executivii trebuie sa mearga dupa principiul "cash is king", spune seful Lindab

Executivii trebuie sa mearga dupa principiul "cash is king", spune seful Lindab

David Brodetski, CEO al Linda: Tarile din Europa Centrala si de Est au fost mai afectate decat cele din Vest pentru ca bancile au acordat finantare prea usor, iar acum sunt prea precaute si au blocat finantarea. Dobanzile mari si deprecierea monedelor locale au condus la o scadere puternica a economiilor din aceasta zona.

17.09.2009, 00:00 27

Brodetski, care a preluat functia de CEO al Lindab in a douajumatate a anului trecut, in momentul in care s-a declansat crizafinanciara, afirma ca economia romaneasca va inregistra o reveniremai greoaie, atat din cauza dificultatilor financiare din zonaEuropei Centrale si de Est, dar si din cauza problemelor interneale tarii care au condus la contractarea imprumutului de la FondulMonetar International.

Afacerile grupului Lindab au scazut cu circa 55% in primulsemestru in Europa Centrala si de Est, cele mai afectate tari fiindUcraina, Rusia si Romania.

"Tarile din Europa Centrala si de Est au fost mai afectate decatcele din Vest pentru ca bancile au acordat finantare prea usor, iaracum sunt prea precaute si au blocat finantarea. Dobanzile mari sideprecierea monedelor locale au condus la o scadere puternica aeconomiilor din aceasta zona", explica Brodetski.

Lindab a realizat anul trecut o cifra de afaceri totala de 63mil. euro, in scadere cu 6% fata de 2007 si estimeaza ca in acestan trendul se va mentine.

30 de companii europene pe lista deachizitii

"Romania are, pe langa problemele cu care se confrunta ECE, siprobleme interne, care au condus la atragerea unui imprumut de laFMI. Consider ca Romania isi va reveni mai greu decat Polonia, iar2010 va fi un an dificil pentru economia locala. Totusi Romania vafi in continuare o piata buna pentru noi si ne vom mentinecapacitatile de productie de aici", explica Brodetski, careconsidera ca va fi nevoie de o perioada lunga de timp pentru aatinge din nou nivelul din 2008. "Cel mai important in conditiileactuale este sa nu pierzi resurse importante. Chiar daca piataromaneasca a scazut foarte mult, vom continua sa ne mentinempozitia pentru a avea un avantaj cand va reveni ritmul decrestere."

Executivul Lindab considera ca situatia actuala este favorabilaextinderii grupului suedez si afirma ca are circa 30 de companiidin Europa pe care le monitorizeaza in vederea unei achizitii.Lindab a preluat anul trecut grupul slovac Sipog, care detinea pepiata romaneasca firmele Rova si Vios, tranzactie care i-a permissa intre pe segmentul de tigle metalice cu preturi reduse. Grupulsuedez este prezent in Romania cu firmele Lindab, Lindab AstronBuilding Systems, Rova si Vios, specializata in productia deinstalatii pluviale de drenare a apei. Grupul detine pe piatalocala de tigla metalica o cota de peste 13%, in timp ce companiaRova a inregistrat in 2008 o cota de piata de 8,4%, potrivit firmeide consultanta Neomar, iar divizia Astron de hale metalice are ocota de piata de 11%.

Ce decizii a luat pentru mentinereaprofitului

Brodetski afirma ca cele mai mari greseli pe care le poate faceun manager in situatia economica actuala este sa amane taiereacosturilor - cu cat sunt prelungite deciziile importante, cu atatsituatia financiara a companiei se va inrautati. "Nu sunt unanalist economic, dar am studiat cifrele noastre si am observat cascaderea vanzarilor se accentueaza de la un trimestru la altulincepand de anul trecut si am decis sa reducem costurile fixe,pentru a nu pierde bani. Vrem sa fim profitabili si in 2009", spuneBrodetski. Lindab a fost surprins de criza cu stocuri mari demateriale si de materii prime (in special otel), iar in primulsemestru principalul target a fost eliminarea stoculuiacumulat.

"Managerii trebuie sa mearga dupa principiul 'cash is king' sisa reduca investitiile in echipamente si sa diminueze stocurile.Dupa scaderea cu 25% in primul trimestru si 37% in trimestrul doi,am redus costurile fixe cu circa 15-17%", sustine Brodetski.

Lindab a realizat anul trecut un profit net de 135 mil. euro, inscadere cu circa 8% fata de 2007.

Grupul Lindab detine in Romania compania Lindab din Stefanestiide Jos, care activeaza in domeniul producerii si comercializariitiglei metalice, tablei cutate si sistemelor de drenare a apei.

Brodetski despre criza

  • Cea mai mare greseala pe care o poate face un manager insituatia economica actuala este sa amane taierea costurilor
  • Managerii trebuie sa mearga dupa principiul "cash is king" sisa reduca investitiile in echipamente si sa diminuezestocurile.
  • Cel mai important in conditiile actuale este sa nu pierziresurse importante. Chiar daca piata romaneasca a scazut foartemult, Lindab va mentine productia locala pentru a avea un avantajcand va reveni ritmul de crestere
  • Dobanzile mari si deprecierea monedelor locale au condus la oscadere puternica a economiilor din Europa Centrala si de Est, iarrevenirea pietelor va fi mai lenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO