Companii

Extinderea AIG: primul pas in dansul fuziunilor intre gigantii asigurarilor

16.05.2001, 00:00 13



Batalia pentru acapararea unei cote cat mai mari din piata de asigurari de viata din Statele Unite s-a intensificat saptamana trecuta, dupa ce American International Group (AIG) a preluat American General.

Afacerea de 23 de miliarde de dolari, cea mai mare din aceasta industrie, va duce la crearea unui gigant al asigurarilor americane si va obliga ceilalti asiguratori de viata din SUA sa devina mai mari, pentru a fi competitivi.

Aceasta deoarece AIG este deja cea mai mare companie de asigurari din lume, in functie de valoarea de piata, in timp ce American General este liderul pietei americane de asigurari de viata si produse de economisire. Deci, foarte curand, ar putea avea loc mai multe fuziuni sau achizitii, care se vor inscrie in tendinta ultimilor ani, sunt de parere analistii.

"Industria este larg deschisa catre fuziuni si achizitii", a declarat Rodney Clark, director al departamentului de ratinguri pentru firmele de asigurari din cadrul agentiei Standard & Poor's.

"Companiile americane de asigurari de viata nu au avut aceeasi tendinta, de a se mari si diversifica, precum firmele din Europa", adauga Clark.

Avand in vedere dimensiunile mici ale firmelor de asigurare, acestea sunt mai putin competitive, neputand face mari economii.

Tranzactia dintre AIG si American General va da un impuls acestei piete, fortand concurentii sa reactioneze, adica sa se uneasca, pentru a crea un alt jucator important pe piata anuitatilor sau pe piata asigurarilor de viata.

In acelasi timp, fondurile de investitii sau bancile incep sa patrunda pe piata anuitatilor viagere (sume de bani anuale care revin asiguratilor dupa o anumita varsta) care cunoaste o crestere rapida, incercand sa atraga cat mai multi doritori de a face economii pentru varsta de pensionare.

"Pe anumite segmente ale pietei, cum ar fi anuitatile variabile, economiile de scala sunt foarte importante, pentru a putea oferi un pret competitiv, obtinand si un profit suficient de mare. Asiguratorii trebuie sa concureze si cu fondurile mutuale, care sunt mult mai ieftine pentru clienti", mai spune Clark.

Aceasta presiune de reducere a costurilor a determinat gigantul financiar olandezo-belgian Fortis sa vanda afacerea cu anuitati variabile din SUA, Hartford Financial Services Inc.

Faptul ca American General, cel mai mare asigurator de viata cotat la bursa, cu o capitalizare de aproximativ 23 de miliarde de dolari, nu a fost suficient de mare pentru a evita o preluare, sugereaza faptul ca practic fiecare firma americana din aceasta industrie este de vanzare.

In fruntea candidatilor la preluare sunt companiile Lincoln National Corp, cu o valoare de piata de aproximativ 9 miliarde de dolari si Jefferson-Pilot Corp, evaluata la aproximativ 7 miliarde de dolari.

John Hancock Financial Services, care s-a transformat anul trecut dintr-un fond mutual, este, de asemenea, in vizorul companiilor mai mari, care doresc sa se extinda. Dar firma din Boston, care are o capitalizare de 12 miliarde de dolari, este protejata timp de doi ani de posibilele oferte ostile, ca parte a planului de demutualizare.

MetLife Inc., cea mai mare societate de asigurari de viata, in functie de valoarea activelor, evaluata la 22 de miliarde de dolari, este un alt candidat la preluare, desi este de asemenea sub protectia organelor de reglementare, dupa ce a fost demutualizata.

Comisionarul pentru asigurari din New York se poate opune oricarei firme care doreste sa preia un pachet mare din actiunile MetLife, deci va bloca probabil, cel putin pe termen scurt, toate tentativele de achizitie a companiei.

In afara de AIG, care de-abia a prins gustul achizitiilor, potentialii cumparatori ar fi marile companii europene. Firma britanica Prudential are sume de cheltuit, dar ar putea fi intimidata de esecul negocierilor cu American General.

Gigantul olandez ING este interesat de noi afaceri in Statele Unite, dupa ce a intrat in primele cinci companii de asigurare de viata din SUA prin preluarea ReliaStar Financial, pentru 6 miliarde de dolari, precum si diviziile externe ale companiei de asigurari de sanatate Aetna, pentru alte 8 miliarde de dolari.

Nici cei mai mari jucatori de pe piata europeana a asigurarilor, firma germana Allianz si cea franceza AXA, nu s-ar da la o parte. De altfel, aceste firme au facut deja cativa pasi pe piata americana, si in mod sigur vor avea si continuari in forta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO