Companii

ExxonMobile, pe lista de furnizori ai Petrotel

06.08.2003, 00:00 26

ExxonMobile, cea mai mare corporatie petroliera din lume, se afla pe lista furnizorilor in cadrul lucrarilor de modernizare derulate de rusii de la Lukoil la rafinaria Petrotel Ploiesti, potrivit conducerii rafinariei.
Proiectul de investitii de 97 mil. $ pentru modernizarea si repornirea rafinariei Petrotel a fost deja inceput, fiind deja semnate primele contracte de achizitie utilaje, cu livrare in opt -zece luni. In finantarea acestui proiect s-ar putea implica International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale.
"Pana acum au fost facute deja plati in avans de circa 12 -15 milioane dolari pentru contracte de licente, furnituri, livrari de utilaje pentru rafinarie. Printre furnizori se numara compania americana ExxonMobile (SUA), Linde (Germania) si Pachinox (Franta). ExxonMobile furnizeaza si echipamente pentru anumite instalatii, Linde - utilaje pentru o fabrica de hidrogen", a declarat pentru Ziarul Financiar Dumitru Constantin, directorul general al rafinariei Petrotel.
Planul Lukoil de modernizare a rafinariei din Romania este o buna oportunitate de afaceri pentru furnizorii de echipamente pentru industria petroliera.
Reprezentantii grupului Lukoil au anuntat inca de la inceputul anului trecut investitii in rafinaria de pe Teleajen, cu o capacitate anuala de procesare de 3,5 mil. tone, insa abia in mai anul acesta procesul investitional a fost demarat.
In paralel, insa Lukoil a gasit bani pentru a-si extinde rapid reteaua de benzinarii de pe piata romaneasca de la 20 de statii la finele lui 2001 la circa 100 in decembrie 2002, tinta pentru acest an fiind de 200 de statii. Deja Lukoil are cea mai mare retea de distributie de carburanti din randul companiilopr internationale prezente in Romania, printre care se numara Shell, Mol (Ungaria, OMV (Austria) sau OMv (Austria).
La Petrotel, lucrarile de modernizare vizeaza montarea de echipamente pentru tratarea apelor reziduale, reducerea emisiilor poluante si productia de carburanti care sa respecte normele de poluare Euro 3.
LukOil a achizitionat, in luna februarie a anului 1998, pachetul majoritar de actiuni detinut de fostul Fond al Proprietatii de Stat la rafinaria Petrotel, angajandu-se sa faca investitii de 200 mil. $ pana in anul 2008, din care 11 mil. $ pentru protectia mediului.
Petrotel a fost inchisa in primavara anului trecut, fiind disponibilizati 2.400 de angajati. Rafinaria a inregistrat, anul trecut, pierderi de 455 mld. lei, inregistrand la finele anului trecut datorii de 936 mld. lei si creante de 86 mld. lei.
LukOil Europe Holdings BV detine 93,32% din actiunile Petrotel, restul fiind in proprietatea SIF Muntenia - 3,01%, Autoritatii pentru Privatizare - 2,59% si a altor actionari - 1,08%. Lukoil mai dispune in regiune de inca doua rafinarii in apropierea Romaniei, Neftochim Burgas (Bulgaria) si Odessa (Ucraina).
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO