Companii

Fabrica de biodiesel Martifer, finantata cu 25 mil. euro

31.10.2006, 16:50 44

BRD - Groupe Societe Generale si banca portugheza Caixa Geral de Depositos finanteaza cu 25,1 milioane euro proiectul grupului portughez Martifer privind constructia unei fabrici de biodisel in Romania.
Finantarea vizeaza o perioada de sapte ani, iar in consortiu BRD - Groupe Societe Generale a avut calitatea de aranjor, iar banca portugheza Caixa Geral de Depositos a fost coaranjor, potrivit BRD - Groupe Societe Generale. Anul trecut, consortiul portughez Martifer a anuntat ca va investi 50 de milioane de euro la Lehliu pentru constructia unei rafinarii de biodiesel, un combustibil ecologic obtinut din prelucrarea de rapita si soia.
Proiectul va fi incheiat in urmatorii doi ani, iar prima etapa presupune costuri de 41 de milioane de euro, potrivit informatiilor disponibile.
Biodisel este produs din resurse regenerabile. Acesta se utilizeaza la motoarele Diesel si poate fi amestecat in proportii diferite cu motorina, pentru a crea un amestec de combustibil ce se utilizeaza drept carburant. Biodieselul reduce cu aproape 90% emisia de dioxid de carbon si cu 98% pe cea de sulf.
Proiectul este dezvoltat prin intermediul a doua societati, respectiv Biomart Energy, avand ca obiect de activitate productia de biodiesel, si Agromart Energy, care opereaza in domeniul culturii semintelor oleaginoase - materia prima utilizata de Biomart in producerea de biodiesel.
Prin intermediul Agromart, Martifer intentioneaza sa achizitioneze circa 50.000 ha teren care sa asigure materia prima pentru un minimum necesar capacitatii de productie.
BRD - Groupe Societe Generale este a doua banca din Romania, cu active ce depasesc 6,4 miliarde de euro. Banca are peste 1,8 milioane de clienti si opereaza o retea de peste 500 de unitati. BRD are o capitalizare bursiera de aproximativ 3,7 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO