Companii

Fara dividende, SIF raporteaza performante modeste in februarie

24.03.2004, 00:00 22



Fara dividendele de la banci si vanzari importante de actiuni - principalele surse de venit in fiecare an - Societatile de Investitii Financiare nu au inregistrat in februarie schimbari importante la nivelul profitului sau activului net comparativ cu luna anterioara.



SIF Oltenia continua sa conduca detasat in topul profitabilitatii datorita vanzarii actiunilor detinute la Comcereal Alexandria catre grupul american Cargill. SIF Muntenia nu a revenit pe profit nici in februarie.



Din punct de vedere al activului net unitar, surpriza lunii februarie apartine SIF Banat - Crisana, al carei activ net unitar a scazut puternic, pana la 8.228 lei/actiune, de la 9.640 de lei/actiune in ianuarie.



SIF Oltenia a raportat pentru primele doua luni ale anului un profit net de 104,88 miliarde lei (3,2 milioane dolari), reprezentand circa 30% din tot profitul realizat anul trecut. Societatea se afla la mare distanta de celelalte SIF datorita unei tranzactii importante din luna ianuarie, cand SIF Oltenia a vandut pachetul de actiuni detinut la Comcereal Alexandria, reprezentand 20,7% din capitalul social, catre Cargill. Valoarea tranzactiei a fost de 187 miliarde lei.



In februarie, SIF Oltenia nu a mai adaugat decat circa 10 miliarde de lei (300.000 $) la profitul din ianuarie.



Evolutii neconvingatoare la nivelul profitului au avut de altfel, in februarie, majoritatea SIF: Transilvania a scazut de la un profit de 28,3 miliarde lei in ianuarie la unul de 26,58 miliarde lei pe primele doua luni, Banat - Crisana nu a mai adaugat decat circa 100 de milioane de lei la profitul si asa modest (3,1 miliarde lei) din ianuarie iar SIF Muntenia continua sa inregistreze pierderi.



Singura SIF care a raportat o crestere semnificativa a profitului este Moldova, al carei castig a crescut de la 19,66 miliarde lei la 35,08 miliarde lei.



Evolutiile modeste ale SIF se datoreaza faptului ca principala sursa de profit, dividendele incasate de la principalele banci romanesti (BCR, BRD, Banc Post), nu va fi disponibila pana la jumatatea anului. In general, dividendele detin o pondere de 50 - 60% in profitul fiecarei SIF si intra in conturile societatilor in lunile mai si iunie.



Anul trecut, SIF au inregistrat fiecare profituri de 8 - 12 milioane de dolari.



SIF Banat - Crisana este principala surpriza neplacuta a lunii februarie la capitolul activ net unitar. In conditiile in care activul net unitar al SIF Transilvania a crescut cu 6,99% de la inceputul anului, ajungand la 10.028 lei/actiune, SIF Banat - Crisana a inregistrat o scadere puternica a acestui indicator, foarte important pentru investitorii la Bursa de Valori, unde sunt listate SIF.



O scadere comparativ cu inceputul anului a inregistrat si SIF Muntenia, al carei activ net unitar - 6.409 lei/actiune, este de departe cel mai scazut din grupul celor cinci SIF.



In februarie, valoarea unitara medie a activului net al SIF a scazut fata de luna anterioara in medie cu 1,5%.



Disconturile cu care se vand actiunile SIF la Bursa de Valori se situeaza la o valoare medie de 50,52%. Practic, preturile actiunilor SIF la Bursa reprezinta jumatate din activul unitar.



La Bursa actiunile SIF au fost stabile in ultimile sedinte, dupa scaderile normale (de 5 - 8%) aferente trecerii datei de referinta pentru dividende.



Cele mai bine cotate SIF raman Banat - Crisana si Transilvania, cu preturi de tranzactionare in jurul nivelului de 4.900 lei/actiune.



SIF sunt printre cele mai importante si bogate companii romanesti, fiecare detinand active de peste 140 de milioane de dolari. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO