Companii

Fara obiecte sanitare, Sanex si-a injumatatit profitul

16.05.2005, 19:29 22

Producatorul de placi ceramice Sanex Cluj-Napoca a incheiat primele trei luni ale anului cu un profit net de 430.000 de euro (16 miliarde de lei), de peste doua ori mai mic decat cel de anul trecut, in timp ce cifra de afaceri a scazut cu 10%, la un nivel de 4,92 mil. euro (182 de miliarde de lei).

La jumatatea anului trecut, Sanex a oprit productia de obiecte sanitare, ponderea acestora in totalul productiei diminuandu-se anul trecut la 16% fata de 23% in 2003. Sanex a vandut liniile tehnologice ale diviziei de obiecte sanitare catre Mondial Lugoj.

Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pentru informatii suplimentare. Anul trecut, afacerile Sanex au scazut fata de 2003, atat cifra de afaceri (31 mil. euro sau 1.256 de mld. lei), cat si profitul inregistrand o diminuare cu 7%. In 2004, profitul net s-a ridicat la 2,75 mil. euro (111,4 mld. lei), nivel sub asteptari si mai mic fata de cele 2,95 mil. euro din 2003.

Sanex a motivat scaderea in euro a rezultatelor financiare prin cresterea preturilor materiilor prime, materialelor si utilitatilor cu impact nefavorabil asupra profitului brut, cat si prin oprirea productiei de obiecte sanitare. Alte cauze nefavorabile producatorului de placi ceramice au mai fost costurile cu restructurarea personalului, cresterile succesive ale pretului gazelor naturale si transportului. In acelasi timp insa compania a inregistrat incasari suplimentare din vanzari mai mari de placi din import.

Grupul austriac Lasselsberger a cumparat in primavara anului trecut vehiculul de investitii Goodison Holdings, care detine 67,64% din actiunile Sanex. De altfel, anul trecut, Lasselsberger a cumparat toti jucatorii mari de pe piata placilor ceramice din Romania - Sanex Cluj-Napoca, Cesarom Bucuresti (ulterior devenita Lasselsberger Bucuresti), respectiv afacerea cu placi ceramice de la Mondial Lugoj. Austriecii au preluat Mondial Lugoj de la Villeroy & Boch, iar controlul la fostul Cesarom a fost dobandit in urma majorarii participatiei in cadrul companiei ungare Zalakeramia.

SIF Oltenia detine in prezent peste 11% din Sanex, iar SIF Moldova controleaza un pachet de 5,8%.

Sanex este listata pe Rasdaq, ultima tranzactie derulandu-se la pretul de 5.000 de lei/actiune. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 25,6 mil. euro. dan.zavoianuu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO