Companii

Farmaciile Help Net lucreaza cu o marja de profit de 2,5%

20.11.2007, 16:02 136

Reteaua de farmacii Help Net, unul dintre principalii jucatori din retailul farmaceutic local, mizeaza pe o rata a profitului de 2,5% anul viitor, in conditiile in care cifra de afaceri a companiei ar putea ajunge la aproape 71 mil. euro.
Potrivit acestor estimari, compania va continua sa-si pastreze marja operationala la peste 2%, in conditiile in care in primul semestru din acest an Help Net a lucrat cu 2,3%. De altfel, companiile cu activitati in retailul farmaceutic lucreaza cu marje mici sau inregistreaza pierderi. Spre exemplu, liderul pietei, Sensiblu, parte a grupului A&D Pharma, intentioneaza sa treaca anul acesta pe profit, dupa ce a inregistrat anul trecut o pierdere operationala de 1,9 mil. euro.
Reprezentantii Help Net estimeaza ca piata farmaceutica va consemna un avans de 15-18% in 2008, in timp ce afacerile companiei ar urma sa creasca dublu fata de acest nivel.
In acest moment, aproximativ 20-25% din afacerile jucatorului sunt reprezentate de vanzarile de produse dermatocosmetice, acest procent fiind in crestere, tendinta experimentata si de alte retele de retail din industria farmaceutica.
Help Net, care spune ca va investi 18 mil. euro in dublarea numarului de farmacii, la 200 de unitati, intentioneaza sa cumpere un producator de cosmetice. "Incercam desigur o multime de variante, am lansat numeroase programe de educatie si servicii asociate, exploram si alte proiecte si,
intr-adevar, avem in intentie si achizitionarea unui producator de cosmetice, insa pana in acest moment acest proiect nu a fost finalizat", a spus Isabelle Iacob, director general al Help Net Farma.
Lantul de farmacii Help Net a fost infiintat in 1998 si este parte a grupului Farmexim, care include activitati de distributie. Recent, Help Net a inaugurat farmacia cu numarul 100 in judetul Timis, unde de fapt aparuse si prima unitate sub acest nume. "Au existat o serie de oferte (de preluare - n.red.), insa scopul nostru este acela de a asigura cresterea Help Net si consolidarea unei pozitii puternice pe o piata extrem de competitiva, ale carei realitati se schimba intr-un mod foarte dinamic", a adaugat Isabelle Iacob.
Investitiile derulate de Help Net de la lansarea pe piata se ridica la 25 mil. euro, din care aproape jumatate au vizat proiectele destinate clientilor si consolidarea echipei. In 2007, echipa de management a fost reformata si au fost dezvoltate echipele de farmacii. Principalii actionari ai Help Net Farma sunt Ovidiu Buluc ( 59,25% din titluri) si Isabelle Iacob (30% din actiuni), potrivit datelor de la Registrul Comertului.
Unul dintre cei mai buni ani pentru dezvoltarea Help Net a fost 2004, cand practic businessul companiei a "explodat", cresterea cifrei de afaceri fiind de 100% fata de anul precedent, in conditiile in care numarul farmaciilor s-a dublat pana la 50 de unitati. Principalii concurenti ai Help Net pe segmentul de retail farmaceutic sunt Sensiblu, Catena, City Pharma, Dona, Centrofarm.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO