Companii

Festivalul George Enescu de anul acesta, in top trei european

21.09.2009, 17:09 22

Cu un buget de sapte milioane de euro si spectacole sustinute de185 de solisti si orchestre faimoase, Festivalul si ConcursulInternational George Enescu este unul dintre evenimentele caresfideaza criza.

Comparat de presa internationala cu Festivalul de la Salzburg(una dintre cele mai mari manifestari de gen din lume, care areinsa un buget de cinci ori mai mare) festivalul de la Bucuresti aatras aproape 100.000 de spectatori. "Presa internationala prezentala eveniment a spus ca din punctul de vedere al programelor si alorganizarii festivalul este in top 3 european, dupa Festivalul dela Lausanne si la egalitate cu Festivalul de la Salzburg", spuneMihai Constantinescu, directorul Artexim, societatea careorganizeaza evenimentul. De asemenea, festivalul romanesc se aflape locul trei in Europa si ca numar al spectacolelor - 175, dintrecare 37 in provincie (fata de 198 la Salzburg, de pilda).

40% dintre bilete au fost rezervate inca din luna mai,evenimentele din cadrul festivalului fiind aproape 'sold out'."Seria Concertelor de la Miezul Noptii de la Ateneu a fost soldout, cinci dintre concertele de la Sala Palatului au fost sold out,evenimentele de la Teatrul National au fost vandute in totalitate,iar cele de la Opera in proportie de 98%", a declarat ValentinVasiloiu, director executiv Eventim, reteaua prin care au fost pusein vanzare biletele. Festivalul a debutat pe 30 august cu opera"Oedipe" de George Enescu, o coproductie a Operei Nationale dinBucuresti si Theatre du Capitole din Toulouse si se va incheiasambata.

Timp de aproape o luna la Bucuresti au fost prezenti 3.000 demuzicieni si artisti celebri, care fie au concertat in cadrulfestivalului sau s-au inscris la una dintre cele trei sectiuni dinconcurs.

Concertele din aceasta luna de muzica clasica s-au impartit inmai multe locatii, printre care Sala Palatului, Ateneul Roman, SalaRadio, Opera Nationala sau Teatrul National din Bucuresti, iarevenimente conexe au fost organizate in mai multe orase dintara.

La cea de-a XIX-a editie au participat 13 orchestre mari dinEuropa, 14 orchestre de camera, 19 formatii camerale, sase coruri,41 de solisti in concerte si sase solisti in recital, care auprezentat peste 280 de lucrari.

Cea mai buna orchestra din lume

Cele mai scumpe spectacole, pentru care organizatorii au alocat400.000 de euro, au fost cele sustinute de Royal ConcertgebouwOrchestra Amsterdam, care a concertat in doua seri la SalaPalatului. Acestea au fost transmise in direct si de televiziuneamuzicala Mezzo. "Ii invitam la concert din 1998 si din cauzaprogramului, dar si a problemelor legate de sala, au tot amanat",spune Constantinescu.

Orchestra din Amsterdam, care in capitala olandeza concerteazaintr-o sala considerata a avea cea mai buna acustica din lume, afost votata de cititorii revistei Gramophone (cea mai prestigioasarevista de muzica clasica) cea mai buna orchestra din lume. Inplus, legatura cu George Enescu este cu atat mai importanta cu catcompozitorul roman a lucrat cu orchestra, dirijand Suita nr.2,Simfonia nr.1 si cele doua Rapsodii Romane. Orchestra a concertatin seria Mari Orchestre ale Lumii, unde au mai participat RoyalPhilharmonic Orchestra, Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino,Filarmonica George Enescu sau Orchestra Filarmonica RadioFrance.

Cat despre artisti, unul dintre cele mai aseptate spectacole afost concertul lui Nigel Kennedy (considerat copilul teribil almuzicii clasice, desi are 51 de ani). Kennedy a interpretat,alaturi de Orchestra Regala din Londra, compozitii ale lui GeorgeEnescu, Ludwig van Beethoven sau Ravel. Kennedy este faimos pentruabordarea diferita a muzicii clasice, care este evidenta atat inceea ce priveste interpretarea, cat si hainele. Pe o scena pe careartistii apar in mod obisnuit in fracuri, Nigel Kennedy a semanatmai degraba cu Gavroche. Iar in timpul repetitiilor, cat si dupaconcert, a purtat un tricou cu numarul 11 al atacantuluiAgbonlahor, de la echipa Aston Villa.

La Bucuresti a concertat si Joshua Bell, considerat unul dintrecei mai buni violonisti ai lumii. Artistul american a devenitfaimos chiar si printre profani datorita experimentului ziaruluiWashington Post, care a organizat la metroul din capitala americanaun concert de 45 de minute cu piese clasice interpretate la ovioara Stradivarius. In cadrul festivalului a concertat si Yo-YoMa, violoncelistul care are la activ 14 premii Grammy. Nascut laParis din parinti de origine chineza, artistul a infiintatproiectul Silk Road Project, cu scopul de a promova traditiileculturale de-a lungul rutelor comerciale pe Drumul Matasii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO