Companii

Firmele britanice isi platesc cel mai bine liderii

27.07.2001, 00:00 17



Directorii executivi din Marea Britanie sunt cei mai bine platiti manageri din intreaga Europa, castigand in medie 509.019 lire sterline (21,4 miliarde lei) anual, arata rezultatele unui studiu elaborat de revista Management Today, preluat de BBC.

Salariile sefilor din Marea Britanie le depasesc pe cele din celelalte tari ale Europei cu peste 100.000 de lire (aproximativ 140.000 dolari). Pachetul salarial al unui director britanic a crescut cu aproximativ o treime fata de valoarea inregistrata in cadrul ultimul studiu din anul 1999, adancind diferenta dintre salariul conducerii de varf si cel al muncitorilor din productie.

Problema salariilor directorilor a provocat adevarate rabufniri de furie la reuniunile anuale din cadrul companiilor, mai ales la Railtrack si Vodafone.

Muncitorii direct productivi din Marea Britanie au devenit in ultimii doi ani cei mai prost platiti din tarile dezvoltate, in timp ce salariul unui director executiv a crescut cu 29%.

Publicarea acestui studiu s-a soldat cu proteste din partea sindicatelor care au solicitat oprirea acestei cresteri a salariilor pentru privilegiatii din varful companiilor.

Muncitorii din sectorul de productie din Marea Britanie castiga in medie 20.475 de lire sterline, adica mai putin decat media pe tara pentru angajatii full time. Aceeasi muncitori castiga in Franta 24.574 de lire sterline pe an, iar in Statele Unite 31.603 de lire sterline.

ai totusi, intr-un top al salariilor, directorii britanici se situeaza pe locul doi, dupa Statele Unite. Un director general din SUA are un salariu mediu anual de 992.974 de lire sterline, prin comparatie cu numai 509.019 lire sterline in Marea Britanie, directorii din aceasta tara castigand totusi cu 33% mai mult decat omologii lor francezi, pe locul doi in topul celor mai bine platiti angajati din posturi de conducere in Europa, cu 382.128 de lire sterline pe an.

Pe ultimele locuri in acest clasament se situeaza directorii din Suedia, cu un salariu mediu anual de 311400 de lire sterline si cei din Germania cu 298.223 de lire sterline.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO