Companii

Florin Panea a cerut insolventa magazinelor Leonardo dupa ce a acumulat datorii de 100 mil. euro

Florin Panea a cerut insolventa magazinelor Leonardo dupa ce a acumulat datorii de 100 mil. euro

Florin Panea, proprietarul Leonardo: Traversam un moment mai dificil cauzat de scaderea vanzarilor, insa acest lucru va fi depasit prin directiile de bussines pe care le-am trasat si care vor da roade dupa sezonul de iarna

07.10.2009, 23:31 750

Leonardo, cel mai mare retailer roman de incaltaminte, cuafaceri de 136 mil. euro, a intrat in reorganizare judiciara lapresiunea creditorilor, care au de primit aproximativ 100 mil.euro, potrivit Casei de Insolventa Transilvania, responsabila cureorganizarea companiei.

Florin Panea, proprietarul Leonardo a deschis pe data de 5octombrie un dosar (6397/111/2009) in care a cerut intrarea ininsolventa a companiei, iar la doua zile distanta Tribunalul Bihora decis reorganizarea.

"Celemai mari datorii, de circa 70 de milioane de euro, sunt catrefurnizori, 20% din suma ar trebui sa fie date la banci, iar 10%este datoria catre stat. Leonardo a luat aceasta hotarare din cauzascaderii cererii pe piata interna si a reducerii vanzarilor cu 25%in acest an, dar si din cauza presiunilor venite din parteacreditorilor", a declarat Radu Lotrean, asociat coordonator la Casade Insolventa Transilvania.

Minus 30 de magazine si 600 de angajati

Din acest moment, Leonardo va avea la dispozitie o perioadamedie de 4-6 luni (perioada care se poate prelungi pana la un an)in care va definitiva tabelul creditorilor si al datoriilor, timpin care nu va mai plati datoriile scadente, ci va initia un plan dereorganizare. Perioada stabilita de lege pentru reorganizareacompaniei este de pana la 3 ani, cu posibilitatea de prelungire deun an. In aceasta perioada, Leonardo va incepe sa plateasca dindatorii in functie de profitul obtinut.

"Leonardo isi continua activitatea in mod normal si va onoratoate obligatiile catre creditorii sai. Traversam un moment maidificil cauzat de scaderea vanzarilor, insa acest lucru va fidepasit prin directiile de bussines pe care le-am trasat si carevor da roade dupa sezonul de iarna", explica pentru ZF FlorinPanea, proprietarul Leonardo.

Compania cu afaceri de 136 mil. euro in 2008 a apelat in primaparte a acestui an la o firma de consultanta in management EnsightManagement Consulting, care a preluat conducerea pentru a grabiritmul in care urma sa fie realizata restructurarea afacerii,coordonata in ultimii 15 ani de Panea. Chiar daca a inchis 30 demagazine neprofitabile, disponibilizand in jur de 600 de persoanesi a decis sa renunte la alte 20 de unitati din totalul de 200 catavea in 2008, compania s-a confruntat cu o problema de lichiditati.Presiunea din partea creditorilor care au vrut sa ceara insolventacompaniei

l-a determinat pe Panea sa recurga la reorganizarejudiciara.

Creditorii au pus presiune pe business

"Din ce in ce mai multi comercianti care au presiuni din parteacreditorilor au inteles ca executarea individuala aduce un derapajmajor in cadrul companiei si au apelat la un cadru oficial dereorganizare judiciara. Avantajele reorganizarii suntincontestabile, presiunea creditorilor fiind inlaturata. Cu toateacestea, societatea trebuie sa onoreze obligatiile asumate prinplanul de reorganizare altfel intra in faliment. Furnizorii curentiai societatii sunt supragarantati si vor fi platiti prioritar fatade datoriile anterioare, plata la zi fiind o conditie a votariiplanului", spune asociatul coordonator la Casa de InsolventaTransilvania, care in prezent mai are in proces de observatie alte40 de companii.

Printre cei mai agresivi in extindere

Piata retailului de incaltaminte a fost puternic afectata decriza economica, vanzarile scazand in 2008 cu aproximativ 30% fatade 2007. In anii precedenti, Leonardo a urmat o politica deextindere agresiva a retelei demagazine, achizitionand din ce in ce mai multa marfa pentruaprovizionarea acestora. Acest lucru a condus la crearea unordatorii semnificative fata de furnizori.

In contextul reducerii vanzarilor, corelata cu crestereadificultatii de a obtine finantare suplimentara, aceasta datorie adevenit dificil de acoperit, dupa cum explicau anteriorreprezentantii Ensight Management Consulting.

Potrivit datelor de la Ministerul de Finante, compania dinOradea avea datorii de 122 de milioane de euro si creante de circa38 de milioane de euro in 2008. Mai mult, stocurile care includmateriale, productie in curs de executie, semifabricate sau produsefinite ajungeau la o valoare de 63,5 de milioane de euro.

Marile insolvente ale anului 2009

Afacerea sotilor Alina si Cristian Fughina, K Tech Electronics,care opereaza lantul de retail IT Ultra Pro Computers

  • 67 mil. euro - cifra de afaceri in 2008
  • 15 mil. euro - valoarea estimata a datoriilor companiei
  • 535 de angajati in 2008
  • 4 mil. euro - valoarea pierderilor de anul trecut

SPAR, al treilea mare retailer alimentar roman de pe piatalocala, se afla in insolventa, la cererea actionarilor, fratii Ioansi Floare Cuc din Arad

  • 44 mil. euro - cifra de afaceri din 2008
  • 17,8 mil. euro - datoriile raportate de companie in 2007
  • 710 angajati
  • 3,2 mil. euro - pierderile companiei in 2007

Reteaua de supermarketuri Trident din Sibiu controlata de omulde afaceri Constantin Mateescu

  • 55 mil. euro - cifra de afaceri in 2008
  • 46,5 mil. euro - valoarea datoriilor in 2008
  • 900 de angajati
  • 100.000 de euro - profit net in 2008

Cel mai mare producator de ciorapi din Romania, Mondex Sibiu,companie controlata de Calin si Virgil Vircolacu, a cerutinsolventa in august

  • 11 mil. euro - cifra de afaceri in 2008
  • 13 mil. euro - datoriile raportate de companie in 2008
  • 700 de angajati
  • 17.000 euro - profit net in 2008

Compania nord-irlandeza Mivan Kier, care a construit mallulLiberty Center si ansamblul rezidential New Town a intrat ininsolventa ca urmare a propriei solicitari

  • 20 mil. euro - datorii la finalul anului 2008
  • 281 de angajati
  • 128 mil. euro - cifra de afaceri a firmei
  • 15 mil. euro - profit net in 2008

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels