Companii

Fluctuatiile valutare tin pe loc afacerile Sorste Focsani

19.02.2008, 21:08 63

Producatorul de articole de imbracaminte Sorste din Focsani si-a bugetat pentru acest an afaceri de aproximativ 15,4 milioane de euro, valoare asemanatoare celei realizate anul trecut si in 2006.
Compania estimeaza ca si profitul va stagna la 1,6 mil. euro.
"Ca toata lumea, am intampinat si dificultati din cauza fluctuatiilor valutare. Ne dorim insa o cifra de afaceri si un profit similare celor din 2007, factorii determinanti fiind cresterea productivitatii si a calitatii produselor", a declarat Sorina Placinta, director general si actionar al Sorste Focsani.
Pe langa dificultatile financiare, Sorste a avut de a face si cu probleme legate de personal. "Lipsa personalului calificat, mai ales la nivel de middle management, este o problema cu care ne confruntam in ultimul timp. Scoala romaneasca nu este in concordanta cu dezvoltarile in acest domeniu."
Cu toate acestea compania profita de contractele cu marii jucatori internationali de pe piata de imbracaminte pe care le onoreaza in continuare. De mai multi ani Sorste lucreaza pentru companii mari cum ar fi H&M sau Levi Strauss, iar de curand a realizat parteneriate si cu United Colors of Benetton sau Dolce&Gabbana.
"Cea mai mare parte din productie, adica 98% din cat realizam, este destinata exportului si ajunge catre marile tari europene. Chiar daca cursul valutar nu este stabil, nu avem de gand pe viitor sa diminuam ponderea exportului", anunta Placinta.
Grupul Sorste detine in prezent doua fabrici, Sorste si Artifex, prima avand doua puncte de lucru la Focsani si in Ramnicu-Sarat, cea de-a doua fiind localizata in Focsani. " Am inchis punctul de lucru de la Slobozia in luna decembrie a anului trecut, dar numarul angajatilor este aproximativ ca in 2007. In prezent avem aproape 2.000 de angajati", spune directorul general al Sorste. Pe site-ul Ministerului de Finante, compania anunta pentru 2006 un numar de 1.068 de angajati. In ceea ce priveste capacitatea de productie a companiei, aceasta ajunge la circa 1,5 milioane - 2 milioane de produse pe an, portofoliul de produse fiind compus din confectii pentru femei, in proportie de 50%, costume pentru barbati si jeans.
Anul trecut investitiile producatorului de textile din Focsani s-au ridicat la 5 mil. euro. "Vom continua si anul acesta cu investitiile in infrastructura si masini, bugetul fiind de aproximativ 3,5 milioane de euro", anunta Placinta.
Grupul Sorste a fost infiintat in 1994 si are capital mixt romano-suedez. Pe langa cele doua fabrici pe care le detine, mai este inclusa si compania Milcofil, care detine hotelulrestaurant Fashion Center din Focsani, catalogat la trei stele.
In ceeea ce priveste piata producatorilor de textile, Sorste Focsani ocupa o pozitie de top, tinand cont de cifra de afaceri a companiei, dupa firme ca Rosko Textil Arad, Rifil Savinesti, Iasitex sau Coats Odorhei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO