Companii

Fondatorul Dita se uita la domeniul imobiliar si la distributia farma

Fondatorul Dita se uita la domeniul imobiliar si la distributia farma

Adrian Tarus (al doilea din dreapta) a fondat un grup de firme cu afaceri de 50 mil. euro anul trecut

03.05.2007, 19:31 392

Omul de afaceri Adrian Tarus, fondatorul distribuitorului de medicamente Dita, are in vedere demararea de afaceri in domeniul imobiliar si in cel de distributie de medicamente, dupa ce anul trecut a vandut grupului Gedeon Richter, pentru 14,5 mil. euro.
Daca proiectele imobiliare vor putea fi derulate pe plan local, un eventual business in distributie ar putea fi infiintat numai in afara Romaniei.
"Clauzele contractuale nu imi permit sa pun bazele unui distribuitor pe plan local. Ma voi orienta spre vecinii din estul Romaniei", a declarat Adrian Tarus.
Vanzarea Dita este al doilea exit consemnat in distributia de medicamente, dupa ce, tot anul trecut, o tranzactie similara a fost cea prin care grupul german ANZAG a achizitionat 60% din actiunile Farmexpert.
In acest moment, Adrian Tarus ocupa pozitia de administrator al Dita Import Export Bucuresti. El nu are stipulata in contract nicio clauza care sa prevada continuitatea in pozitia pe care o ocupa pentru o perioada determinata in cadrul Dita, spre deosebire de conducerea Farmexpert. Aceasta din urma va ramane cinci ani in functiile pe care le are in cadrul companiei.
Compania Dita a fost fondata in aprilie 1991, iar in ultimii ani s-a mentinut in topul primilor zece distribuitori din industria locala de medicamente.
Negocierile cu Gedeon Richter pentru vanzarea companiei au inceput anul trecut in aprilie si au fost finalizate in decembrie, cand grupul ungar a anuntat pe Bursa din Budapesta achizitia jucatorului roman. Tranzactia s-a ridicat la 14,5 mil. euro.
Grupul Dita a derulat afaceri de 50 mil. euro in 2006 si cuprinde trei entitati: Dita Import-Export, Ditafarm Impex si Dita Sud Farm. Gedeon Richter a continuat in acest fel seria achizitiilor pe piata locala, dupa ce la inceputul anului 2006 a achizitionat distribuitorul Sibofarm.
Cota de piata detinuta pe acest segment de companie este de 4,5%. Spre comparatie liderul - compania Mediplus, parte a grupului A&D Pharma, detinea 19% din totalul pietei de distributie.
Tot in distributie, Gedeon Richter a mai cumparat ABC Pharm, Activ Pharma si TMT.
In acest moment, Gedeon Richter este singura companie cu activitate integrata de pe piata romaneasca, detinand pe langa distributie, atat productie, cat si retail de medicamente.
Gedeon Richter a fost deosebit de agresiva si la nivel de farmacii, unde a achizitionat circa 40 de societati. Grupul ungar detine pe plan local 72 de unitati.
In acest an, compania va incepe rebrandingul acestor farmacii, iar in Bucuresti prima unitate cu numele de Farmacia Richter urmeaza sa apara in prima jumatate a acestui an.
Iar creditul de 22,8 mil. euro pe care compania il va lua de la firma-mama are ca scop atat acest proiect, cat si modernizarea depozitelor din retea.
Gedeon Richter a avut anul trecut peste investitii circa 35-36 mil. euro, bani care s-au concretizat atat in achizitii, cat si in demararea constructiei centrului logistic de 5.000 de metri patrati de la Corunca (Mures), cel mai mare al grupului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO